Företaget Dominions röstmaskiner används i viktiga vågmästarstater i USA men kritiseras hårt av experter för sina säkerhetsbrister och konstateras bland annat kunna ändra rösterna i efterhand. En av Dominions högsta chefer pekas samtidigt också ut som en hängiven politisk extremist som öppet hatar sittande presidenten Donald Trump och stödjer grupper som vill ta till våld mot samhället om han inte avgår.

– En dyr röstmaskin med väldiga allvarliga säkerhetsbrister köps just nu in runt om i USA, sammanfattar Lulu Friesdat, kommunikationsdirektör på Smart Elections i en granskning från 2019 om Dominions röstmaskin.

Röstmaskinen heter Image Cast Evolution (eller ICE) och har fått massiv kritik för att vara osäker och för att vara enkel att manipulera för den som har kunskapen.

– Den här maskinen har den fysiska förmågan att markera röster på valsedeln även efter att väljarna inte längre ser valsedeln, och det är en katastrof, konstaterar Andrew Appel, professor i datavetenskap vid universitet Princeton.

Han förklarar vidare att om maskinen hackas så kan hackarna installera mjukvara i maskinen som markerar röster på valsedeln efter det att väljaren inte längre ser valsedeln, och teoretiskt alltså ändra vilken kandidat rösten hamnar på. Appel menar att hela röstprocessen komprometteras med dessa allvarliga brister.

Det är inte bara Dominions maskiner som har dessa brister enligt Appe. Samma inbyggda dysfunktionalitet finns också i ExpressVote som tillverkas av företaget ESS.

Läs mer på nyadagbladet.se, Trumphatande säkerhetschef för röstmaskinsföretag i vågmästarstater

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här