När Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier den 12 mars talade på ett möte som arrangerats av CSIS (Centret för strategiska och internationella studier) i USA:s huvudstad Washington D.C., varnade han i starka ordalag för att kriserna i världen innebär en ökad krigsrisk. Steinmeiers raka budskap och hans diplomatiska, men hårda, kritik mot Obama-administrationens för dess planer på att skicka vapen till Ukraina, går längre än all tidigare kritik. Ingen tysk utrikesminister har tidigare vågat kritisera USA:s utrikes-och säkerhetspolitik så skarpt, och f a inte på ett så prominent ställe som i CSIS:s högkvarter.

Steinmeier hade innan mötet träffat utrikesminister John Kerry och dr. Susan Rice (som är medlem i USA:s nationella säkerhetsråd). Det råder inget tvivel om att han under detta privata möte var ännu skarpare i tonen.

I sitt tal till deltagarna på CSIS-mötet argumenterade Steinmeier direkt mot att skicka vapen till Ukraina. Om detta sker kommer det bara att förvärra krisen och leda till att ingen mer har kontroll, sa han.

Västtysklands förre socialdemokratiske förbundskansler, Helmut Schmidt, yttrade i en intervju till Bildzeitung som publicerades samma dag, den 12 mars, ett liknande budskap: Han varnade för att ytterligare upptrappningar av krisen i Ukraina skulle kunna leda till ”ett riktigt hett krig”. Schmidt uttalade sig om en av de mest brännande frågorna för Ryssland: Natos och EU:s östexpansion. Han hänvisade till hur EG:s Maastricht-avtal i början av 1990-talet ligger till grund för expansionen in på det f d Sovjetunionens och Warszawapaktens tidigare territorium.

Enligt Bildzetiung sa Schmidt: ”Vi är inte skyldiga att gilla Putins politik…..Men vi måste förstå den med historien som bakgrund och ta den på allvar.”


Läs Steinmeiers tal på engelska här: http://www.auswaertiges-amt.de/sid_2BBEF5CB37DD541F2588639FB2209D03/EN/I…Reden/2015/150312-BM_CSIS.html

 

Originalartikel: larouche.se, Tysklands utrikesminister i USA: Skicka inte vapen till Ukraina

2 KOMMENTARER

  1. Han vet nog mer än mig i ämnet men jag tycker det verkar vara ett bra beslut av Obama, som det är nu kan Ukraina nog inte mota ut Ryssland utan materiel från USA.

    • Ja han Steinmeier och han Putin vet nog mer i ämnet ja. Tyskland och Ryssland var båda på väg att gå om anglosaxarna i ekonomisk konkurrenskraft före ww1. Då slog britterna till med en serie helt otroliga manipulationer som ledde till kriget och bolshevikrevolutionen och sedan har britterna lyckats vända upp och ner på fakta så att de skyller alltsammans på sina offer. Och hela 1900-talet handlar om att hålla konkurrenter till anglosaxarna nere och få dem att slåss mot varandra.
      Endast naiva europeer kan applådera Usas stöd åt kuppregimen i Ukraina.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här