Victoria Nulands inkuppade president i Ukraina, Arseni Jatsenjuk, har sparkat tre vice försvarsministrar i en eftergift till den nynazistiska Högersektorns krav på militärens materiel, vapen och utbildningsanläggningar. De avskedade generalerna hade bestämt motsatt sig detta.

Som Itar-Tass rapporterat den 7 mars ”kom kravet från högersektorns ledare Dimitrij Jarosj. Han hade hävdat att befattningshavarnas ”konservativa synsätt” inte hjälpte möjligheten att återställa ordningen i landet och att hindra Anti-Maidan protester i landets östra och södra regioner.” Jarosj krävde ”i form av ett ultimatum” vapen och medicinsk utrustning liksom militära övningsanläggningar. Om regeringen och landets ledare inte gick med på kraven ”uteslöt Jarosj inte att Högersektorn skulle ingripa mer kraftfullt i Ukrainas öde”, ett inte särskilt maskerat hot om ytterligare en kupp, tillade Itar-Tass. Den 5 mars lades också en motion i Ukrainas kringskurna parlament att ge Jarosjs stormtrupper ställning som militära enheter.

De tre avskedade befattningshavarna är förste vice försvarsminister Alexander Olejnik, vice försvarsministrarna Vladimir Moscharovski och Arturo Francisco Babenko. Enligt Itar-Tass framförde de tre på ett slutet möte i Ukrainas försvarsministerium skarp kritik mot att ge Högersektorns militanter status som reguljära militära enheter. ”De sa att antagande av detta lagförslag skulle leda till den slutgiltiga splittringen av samhället och landet, och leda till kaos i statens säkerhetsmyndigheter. … En av dessa militära befattningshavare sa vid detta möte direkt till Jatsenjuk att åtgärder av dagens Kievmyndigheter som innebär närmanden till radikala nationalistiska organisationer berövar Ukraina chanserna att bevara den nationella enigheten, och att det helt enkelt är skadligt att blanda in statens militära myndigheter i sådant farligt spel.” Olejnik ersattes av en pro-Jarosj man, Petro Mekhed.

Ukrainas historia av det otroligt blodiga inbördeskriget efter ryska revolutionen och därefter striderna Andra världskriget mellan Sovjetarmén och de nazistödda Banderisterna gör att generalernas oro är för splittring av armén är mer än berättigad.

Läs mer på larouche.se, Ukraina: Arméförråden öppnas för nynazisterna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här