Ukrainska myndigheter har låtit publicera mängder av bilder och filmklipp på tillfångatagna, sargade och dödade ryska soldater på olika sociala medier. Strategin för att åstadkomma demoralisering bedöms samtidigt strida mot de vedertagna Genèvekonventionerna.

Det ukrainska inrikesdepartementet har frekvent utnyttjat sociala medieplattformar som Telegram, Twitter och YouTube för att publicera vad som av Washington Post beskrivs som en ”konstant ström av extremt grafiska bilder” som visar hur döda ryska soldater eldas upp, slits itu, krossas eller ligger övergivna i snön. På många av bilderna syns soldaternas förvridna och blodiga ansikten på mycket nära håll.

På andra bilder och filmklipp som publiceras syns tillfångatagna ryssar sitta i förhörsrum med ögonbindel och sina händer bakbundna. I andra filmklipp uppmanas ryska soldater att säga till sina föräldrar att vända sig emot Rysslands president Vladimir Putin och ta ställning mot kriget. Materialet har tillgängliggjorts öppet där enbart inrikesdepartementets Telegram-kanal har över 620 000 prenumeranter.

Det grafiska materialet har på många håll väckt bestörtning. Ukrainska makthavare menar dock att det blodiga materialet fyller ett syfte att visa ryska soldater och anhöriga krigets verklighet som man hävdar att Kreml försöker dölja.

Läs mer på nyadagbladet.se, Ukrainska myndigheter sprider bilder på lemlästade ryssar – anklagas för brott mot Genévekonventionen

1 KOMMENTAR

  1. Ukrainska myndigheter sprider bilder på lemlästade ryssar – anklagas för brott mot Genévekonventionen – Ocensurerade nyheter

    […] Ukrainska myndigheter sprider bilder på lemlästade ryssar – anklagas för brott mot Genévekonve… […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här