Det här kommer inte som någon överraskning för oss som har läst på lite:

USA inledde planläggningen av ett fullskaligt militärt anfall mot Iran redan innan invasionen av Irak 2003. Anfallet skulle bestå både av missilattacker, invasion till lands samt en aktion till sjöss för att säkra kontrollen över Hormuzsundet. Det avslöjas i en artikel i söndagens Washington Post.

Artikeln är författad av William Arkin, amerikansk militärexpert som ofta anlitas av stora amerikanska medier, både tv-kanaler och tidningar. Han var tidigare rådgivare till Greenpeace. Arkin förutsade även pricksäkert den USA-ledda invasionen av Irak.

Arkin skriver att operationen i militära kretsar kallas Tirannt (”Theater Iran Near Term”) och målar upp en invasion till lands av Iran under ledning av amerikanska marinkåren. En detaljerad analys av det iranska missilsystemet ingår i underlaget samt en plan för att stoppa iranska massförstörelsevapen, oavsett var de skulle kunna tänkas dyka upp.

Arkin hävdar att amerikanska och brittiska strateger redan genomfört ett krigsspel som förlades till Kaspiska havet, det stora innanhavet med en lång iransk kuststräcka i landets norra del.

Förberedelserna för en attack byggd på Tirannt inleddes på allvar i maj 2003 och har aldrig stoppats – i stället uppdateras arbetet hela tiden, enligt artikelförfattaren, allteftersom ny information insamlad i Irak vägs in.

President George W Bush avfärdade så sent som i förra veckan allt tal om planer på krig mot Iran som ”vilda spekulationer”.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här