I samband med den humanitära katastrofen i Gaza som blir allt mer desperat för varje dag, meddelade president Biden på fredagseftermiddagen att USA:s regering skulle börja släppa mat och andra förnödenheter från luften in i territoriet. Jordanien har under de senaste veckorna släppt ner förnödenheter, och Biden sade att det kungariket och andra länder skulle ansluta sig till insatsen.

Bidens tillkännagivande kommer efter en katastrof som såg fler än 100 palestinier dödas av någon kombination av eldgivning från Israels försvarsstyrkor och panikrusningar efter att de hade samlats vid en konvoj av ungefär 30 lastbilar som hade anlänt till Gaza City för att distribuera mat i gryningen på torsdagen. Det kommer också efter att mer än 100 000 demokrater i Michigan röstade ”oavgjorda” i tisdagens primärval, där många i den omtvistade delstaten gjorde så för att protestera mot Bidens hantering av kriget mellan Israel och Gaza.

Över hälften av Gazas fler än två miljoner invånare har tvingats från sina hem. I det av IDF-pulveriserade norra området — där torsdagens skräck utspelades och hundratusentals fortfarande dröjer sig kvar — är ett av sex barn under två år akut undernärda, enligt en analys från Global Nutrition Cluster.

Mer allmänt är nästan 600 000 palestinier i Gaza nära svältnivå, och sjukdomar ökar. Drivna till extrema åtgärder maler många djurfoder till mjöl — och en liten pojke rapporteras ha dött förra veckan efter att ha ätit bröd gjort på detta sätt. ”Vi började äta foder och korn som djur för att överleva,” berättade hans gråtande mor för al Jazeera.

Tjänstemän berättar för Reuters att de amerikanska hjälpinsatserna kommer att börja så snart som denna helg. Planeringen för luftsläpp måste göras med stor omsorg. ”Det finns få militära operationer som är mer komplicerade än humanitära hjälpinsatser från luften,” sade talespersonen för Nationella säkerhetsrådet John Kirby.

Det verkar som att de amerikanska luftsläppen har börjat på lördag:

”Den största risken är att se till att ingen blir skadad på marken.” Förutom den faran har luftsläpp nackdelen att vara relativt ineffektiva, där varje släpp bara motsvarar mellan en och fyra lastbilslaster av last.

Att leverera hjälp via lastbilar skulle vara mycket säkrare och effektivare – om bara lastbilarna kunde ta sig in till den belägrade, 25 mil långa remsan. På den fronten sa Biden att Vita huset skulle pressa Israel att låta hjälpen flöda. ”Vi kommer att insistera på att Israel underlättar fler lastbilar och fler vägar för att få fler och fler människor den hjälp de behöver,” sa han. Lastbilar lastade med vatten och barnmat har stått i en månad vid Gazas gräns mot Egypten, rapporterar Wall Street Journal.

När Israel började sitt svar på Hamas invasion av södra Israel den 7 oktober som ledde till dödsfall av 1 139 israeliska civila, militärpersonal och utlänningar, meddelade försvarsminister Yoav Gallant att berövande av mat till Gazas civila skulle vara en av Israels taktiker:

”Jag har beordrat en total belägring av Gazaremsan. Det kommer inte att finnas någon elektricitet, ingen mat, inget bränsle, allt är stängt. Vi kämpar mot mänskliga djur och vi agerar därefter.”

Under tiden har israeliska demonstranter försökt förhindra att hjälplastbilar fortsätter in i Gaza. När reportrar frågade en av dem, 32-åriga Rachel Touitou, om hon hade någon empati för civila i Gaza, ryckte hon på axlarna och sa, Ska jag ha medlidande med barnen idag som kommer att vara morgondagens terrorister?

Omkring 90 % av barnen i Gaza rapporteras ha någon form av infektionssjukdom, med 70 % som lider av diarré under de senaste två veckorna. ”Hungriga, försvagade och djupt traumatiserade barn är mer benägna att bli sjuka,” sa Dr Mike Ryan från Världshälsoorganisationens program för hälsokriser, “och barn som är sjuka, särskilt med diarré, kan inte ta upp näringsämnen väl. Det är farligt och tragiskt, och sker framför våra ögon.” Mycket, tydligen, till Rachels Touitous och andras glädje.

De initiala amerikanska luftsläppen kommer sannolikt att bestå av militära Meal, Ready-to-Eat (MRE) portionspaket. På fredagen berättade Biden för reportrarna att administrationen, utöver luftsläpp och lastbilstransporter, skulle ”försöka fortsätta att öppna andra vägar… inklusive möjligheten av en sjökorridor för att leverera stora mängder humanitärt bistånd.”

Naturligtvis skulle inget framträdande av Biden vara komplett utan att den uppenbart misslyckade presidenten namngav någon eller något viktigt felaktigt. Helt i linje med detta sade Biden ”Ukraina” istället för Gaza två gånger. Han läste från ett förberett uttalande, men saker gick fel när han vågade tala på egen hand:

infowars.com, USA:s militär börjar luftsläppa mat till Gaza

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här