Det franska uttrycketscience sans conscience n’est que ruine de l’âme” säger mycket. Förenklat översatt blir det: Vetenskap utan medvetenhet leder oss in på ruinens brant.

Vad den svenska digitaliseringsministern Anders Ygeman nu bestämt införa i Sverige från den 1:a Juni – vaccinpassen – är ett direkt hot mot demokratin, vår anonymitet samt en fara för vad de data som samlas in kommer användas till.

Det är aningslöst av vår minister att tro att tekniken ska lösa allt. Så är inte fallet. Det är istället en farlig väg vi går längs om vi lämnar över kontrollen över våra egna liv när vi digitaliserar vår personliga data, våra pengar, våra resemöjligheter, och vår arbetskraft.

Anders Ygeman får det att låta så bra – ”nu ska vi äntligen kunna återgå till ett normalt liv igen: kunna kramas igen, gå på kulturella evenemang säkert och kunna resa tryggt” – men han döljer då den verkligt stora faran: Våra mänskliga rättigheter, vår frihet, och vår självständighet.

Vi kan dra en parallell med Tyskland innan Hitler kom till makten. Under Weimarrepubliken som styrde landet mellan 1919 till 1933 hade man i god tro samlat på sig data för att kartlägga sin befolkning och undersökt befolkningsmängdens olika parametrar. När sedan Hitler kom till makten kunde han använda sig av denna enorma katalogisering av medborgarna för sitt onda syfte.

När vi inför vaccinpassen – samlar myndigheterna in data om var vi befinner oss och med vem – varje gång vaccinpassen scannas av. Det kan handla om att vi går in på en restaurang, ska ta ett flyg eller gå på ett evenemang. Dessa data samlas i ett centraliserat datasystem som innehåller enorma mängder data som om det hamnar i händerna på fel människor kan användas i ont syfte. Skulle exempelvis myndigheternas system bli hackat (vilket vi alla sett har hänt) kan vem som helst använda sig av vår personliga data.

Dessutom kan de läcka ut till företagen som har stor användning av att känna till folks beteendemönster för att sälja sina tjänster eller varor. Det kan även bli så att datan om medborgarna kan hamna i händerna på EU:s tjänstemän. Vi kommer alltså kunna se ett EU-centraliserat kontrollsystem och beroende på den goda viljan bland EU:s toppstyrda politiker kan de godtyckligt använda sig av denna data. Det ligger med andra ord i både EU:s, myndigheters och företagens intresse att samla in data. Men gynnar det oss vanliga människor och vår personliga frihet?

Den applicering av vaccinpassen som redan nu införts i Danmark och Israel innebär att bara de med vaccinpass kan klippa håret hos frisören, gå på puben, äta på en uteservering, gå in på vissa evenemang och festivaler.

Läs mer på almanova.eu, Vaccinpassen – ett hot mot vår frihet

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här