Ukraina har aldrig gjort upp med stödet till nazisterna under andra världskriget och ingen kan förneka att ideologin fortfarande har ett fast grepp om landet. Må vara bland en liten del av befolkningen men en dominant grupp i samhället och Ukrainas väpnade styrkor.

”The AZOV Regiment has not depoliticized”
Atlantic Council 2020

Massmedia och politiker har blundat för det helvete befolkningen i östra Ukraina har levt med under åtta år. Tusentals har skadats och dött i Donbass på grund av beskjutning från Ukraina och moteld i försvar.

Uppgifter gör gällande att ukrainska trupper stod beredda att attackera Donbass på bred front före 24 februari med risk för etnisk rensning och folkmord i stor skala. Man ska också vara medveten om att Ryssland redan tagit emot 2,5 miljoner ukrainska flyktingar. Ryssland hade antagligen inte annat val än att ingripa.

Uppgifterna om förberedande attack ska tas med en nypa salt men är inte omöjliga med tanke på vad folket fått utstå sedan 2014. Det var då den väpnade konflikten började inte i februari i år. Detta efter att den ukrainska presidenten Yanukovych blev avsatt i vad den ryska befolkningen i öster uppfattade som en statskupp och de förklarade sig oberoende varefter Ukraina gick till attack.

Allt talar för att det verkligen var en statskupp men information som ger stöd för detta har inte kommit svenskar till del. De vet inte ens om att en majoritet av ukrainare var emot protesterna på Majdantorget eller att Yanukovych vann valet 2010 med mycket stort stöd i östra Ukraina. En indirekt bekräftelse på att folkomröstningen på Krim där 97% röstade för återföreningen med Ryssland verkligen speglar folkets vilja.

Statskupp eller ej, videon ovan är klipp från 2014 som visar hur kriget startar med urskillningslös beskjutning av befolkningen i östra Ukraina. Lägg märke till folkets reaktion, att de benämner dem som nazister och fascister. Det är en realitet. Merparten ser säkert Ryssland som befriare inte ockupanter.

Vi ska inte förneka Ukrainas nationalistiska strömningar så länge de är fredliga eller att Ryssland är utan skuld. Tyck illa om Ryssland och kriget men blunda inte för utvecklingen i Ukraina.

Den judiska publikationen Forward frågade sig 2018: ”Varför bryr sig ingen om att Neo-nazister får ökad makt i Ukraina?”. En relevant fråga som fortfarande ekar utan svar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här