Den 25-åriga kryptolingvisten med det udda namnet Reality Winner från NSA är en whistleblower som råkat i onåd efter att The Intercept av misstag råkat avslöja hennes identitet. Hon är för närvarande häktad i avvaktan på rättegång i mars 2018. Det var en skrivare som avslöjade henne.

Reality Winners identitet avslöjades genom att NSA fann dold mikrokod i de kopierade dokument som The Intercept publicerat. Koden skrevs automatiskt in av den kopiator som Winner använt på NSA.

Mikrokoden kan endast upptäckas med förstoring och om utskriften belyses med blått ljus. Den innehåller information om datum och klockslag för utskrift och skrivarens serienummer. Eftersom företagsanställda inom underrättelsetjänsten och på många större företag i regel måste använda sin ID-kort för att kunna kopiera blev detektivarbetet inte svårt. ID-kortets information kunde kopplas samman med skrivarens serienummer och den exakta tidsangivelsen när utskriften skedde.

Skrivare producerar automatiskt kod i form av "micro dots" - Bild: Electronic Frontier Foundation, CC BY 3.0
Skrivare producerar automatiskt dold kod i form av ”micro dots” – Bild: Electronic Frontier Foundation, CC BY 3.0

Computer Sweden (CS) skrev 2005 att skrivare redan då användes i allt högre utsträckning för att bädda in en dold kod i varje utskrift med syftet att hjälpa polisen att finna brottslingar som tex kopierat sedlar. Möjligheten att identifiera visslare är också en tillämpning. Vissa skrivare hade redan på 80-talet denna inbyggda funktion efter att Xerox och Canon inlett ett samarbete med den amerikanska säkerhetstjänsten Secret Service för att utveckla teknik för märkning av utskrifter, uppger CS.

Reality Leigh Winner hade läckt dokument som visade NSA:s analys av vad som påstås vara Rysslands försök att influera det amerikanska valet 2016. The Intercept hävdar att de vid tillfället inte visste vem läckan var, men de valde att snabbt publicera dokumenten den 5 juni 2017 i artikeln: ”Top-secret NSA report details Russian hacking effort days before 2016 election”.

Läs mer på newsvoice.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här