Den lättodlade växten gurkört har historiskt varit känd för att ge mod och lycka. Örten är inte bara vacker att se på utan även en växt som drar till sig bin, kan användas i matlagning och bakning, samt även har vissa medicinska egenskaper.

Gurkört har genom historien blivit känd för att kunna ge lycka, trösta, ge mod samt att driva bort sorgsenhet. På keltiska kallades exempelvis örten för ”borrach”, vilket betyder ”mod” och på walesiska kallades den ”llawenlys” som betyder ”glädjens ört”. I Homeros epos Odysséen är drycken nepenthe, som sägs kunna skänka glömska vid sorg, gjord av gurkört, enligt naturfilosofen Plinius den äldre och botanikern Pedanius Dioskorides.

Till korsfararna brukade man lägga i gurkörtsblommor i en avskedsbägare för att ge dem mod. Även många inom tornerspelen bar blomman broderad på sina sjalar. Modern forskning tyder på att den frigör adrenalin, det mänskliga modets upphov.

Blommans blå färg brukade också ofta användas av målare för jungfru Marias klädsel.

Allmän info om gurkört

Gurkört (Borago officinalis) är en art ur familjen strävbladiga växter och kommer från medelhavsområdet. I Sverige infördes växten av munkar under medeltiden och odlas idag som trädgårdsväxt. Den betraktas dock ibland som ogräs då den sprids lätt. Den är ettårig och har en kraftig stjälk.

Läs mer på nyadagbladet.se, Allt du behöver veta om den lättodlade växten gurkört

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här