Incidenten i ukrainska Bucha har gett starka internationella reaktioner och diskuteras fortfarande i massmedia. Antiryska känslor ökade kraftigt igen efter ryska styrkor lämnat Kiev-regionen. Ryssland menar att uppgifterna från Kiev-regimen inte är trovärdiga. Samma slutsats drar den amerikanska militäranalytikern Scott Ritter.

Analytikern poängterar att för att förstå situationen måste man veta om att det dött relativt få civila i Ukraina jämfört med tidigare militära konflikter i världen. Som en expert på USAs militära insats i Irak så jämför han de officiella uppgifterna på antalet döda (i Ukrainas fall den ukrainska regeringens uppgifter), jämförelsevis är antalet civila dödsfall jämfört med stridande sju gånger lägre i Ukraina. I Irak dog en civil per soldat medan i Ukraina dog sju soldater per civilt dödsfall.

Enligt honom har det ryska armén i stort goda relationer med lokalbefolkningen och ingick bland annat i byteshandel där man bytte torra matransoner mot färsk mat. Efter de ryska styrkorna drogs tillbaka sågs civila som innehade ryska matransoner som förrädare av ukrainska trupper och avrättades utan rättegång. Det är enligt Scott Ritter dessa kroppar som användes för att visa upp den så kallade massakern i Bucha.

Han går vidare in på hur de flesta av de dödade bar vita armband som var ett sätt för civila att visa att de inte vara sabotörer i civila kläder. Vidare kunde man på bilder se matransoner ligga vid de döda.

Han menar vidare att kropparna var i för gott skick för att ha legat elva dagar i vårväder utomhus.

Han citerar även en Mexikansk journalist som filmade i Bucha kort efter att Kiev tillät journalister att komma till Bucha. Dessa videos visar enligt honom nyligen mördade människor.

Amerikansk militäranalytiker – Massakern i Bucha var iscensatt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här