Anledningar till att gå med i facket

Många tror att fackföreningar är något som inte är relevant på dagens arbetsmarknad som mer och mer domineras av gig-jobb, projektanställningar och timanställningar. Inget kunde vara mer felaktigt, utan det är ännu viktigare att gå med i facket när du jobbar på det sättet. Facket ger en trygghet för dig som anställd och ser till att din arbetsgivare sköter sig och att du får de förmåner och den säkerhet du är berättigad till. Ett fackmedlemskap underlättar också i de fall du skulle bli av med jobbet.

  • Trygghet
  • Större ekonomisk säkerhet

Facket och framtidens arbetsmarknad

I en otrygg värld är det alltid en bra idé att själv försöka öka tryggheten. Därför är det olyckligt att den fackliga organisationsgraden, särskilt bland unga, minskar. Facket har en viktig roll att spela på arbetsmarknaden; och ju färre som är medlemmar och aktiva, desto större utrymme får arbetsgivaren att inte följa de regler som finns. Det handlar om saker som säkerhetsföreskrifter på arbetsplatsen, turordningsregler vid uppsägningar, samt om de lagar som reglerar din arbetstid. Läs här om framtidens arbetsmarknad när unga väljer bort facket.

Du som har ett otryggt jobb kanske inte vågar bråka av rädsla för att du då ska få färre timmar eller få dåliga referenser. Det kan då vara värt att tänka på att facket är till för alla som arbetar. Om många arbetstagare börjar acceptera sämre villkor så hamnar vi snabbt på ett sluttande plan. Med ett medlemskap i en fackförening i ryggen blir det lättare att ställa krav på din arbetsplats. Särskilt om ni är många som är organiserade och kan hjälpa varandra.

Facket hjälper dig vid konflikter

I det fall det uppstår en konflikt på din arbetsplats är facket din representant och ditt stöd, under förutsättning att du är medlem. Om du råkar ut för en situation som inte känns bra kan du alltid vända dig till ditt fackförbund för att få råd och stöd gällande den aktuella situationen. Arbetsgivaren har en väldigt stor fördel gentemot en enskild anställd. Den fördelen blir ännu större om du inte är fackansluten eftersom du då måste ta hela konflikten själv mot chefer, HR med flera.

I de fall din arbetsgivare vill säga upp dig är det också bra att ha facket i ryggen. Din fackföreningsrepresentant vet hur lagarna ser ut, och kan hjälpa dig att antingen få behålla jobbet eller få en bra deal om det inte går. I de fall du blir olagligt uppsagd av din arbetsgivare så har facket också tillgång till jurister som kan se till att du får ett skadestånd. Det lir väldigt mycket lättare att kräva din rätt om du är med i facket.

Måste jag vara med i facket för att få A-kassa

Fackföreningarna administrerar A-kassan, men du kan välja att bara vara med i A-kassan utan att vara med i facket. Då får du dock inte de andra fördelarna som följer av att vara medlem. Utöver ovan nämnda anledningar så får du hos de flesta fackförbund också tillgång till väldigt förmånliga försäkringar och andra fördelar. Du som tjänar över taket på A-kassan kan också ofta få en inkomstförsäkring via ditt fackförbund som gör att den ekonomiska smällen det är att bli av med jobbet mildras.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here