Hemliga regeringsdokument bakom den australiska delstaten Victorias långtgående och hårt kritiserade covid-nedstängningar kommer att offentliggöras efter att delstatens hälsodepartement förlorat en nästan fyra år lång kamp om att fortsätta hålla dem dolda.

Delstatens huvudstad, Melbourne, införde några av världens hårdaste och mest långtgående covid-restriktioner och nedstängningen var också den längsta i hela världen. Denna vecka beordrade en domare departementet att behandla förfrågningar om informationsfrihet, som den tidigare domstolen frenetiskt vägrat, angående de genomgångar som lämnats till hälsoministern och andra folkhälsochefer kopplade till de ”folkhälsodirektiv” som togs fram under 2020.

Redan 2020 krävde den liberale parlamentsledamoten David Davis, med hänvisning till flera lagar, att genomgångarna skulle överlämnas och offentliggöras – tre förfrågningar gjordes också under sommaren och ytterligare en senare i december.

Hälsodepartementet vägrade dock och hävdade att arbetet skulle ”väsentligt och på ett orimligt sätt avleda resurser” från annat arbete, varpå David begärde en granskning av Victorias informationskommissionär, denne fattade dock inte något beslut i frågan inom utsatt tid, varför ärendena istället togs till domstolen.

Läs mer på nyadagbladet.se, Australisk delstat tvingas lämna ut hemliga covid-dokument

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här