Ett team av brasilianska forskare har utfört det första slumpmässiga, placebo-kontrollerade kliniska test på ayahuasca – en psykedelisk drink gjord av växter från Amazonas. Resultaten, som publicerats i tidningsjournalen Psychological Medicine, antyder att det kan fungera mot svår depression.

Ayahuasca, ett ord som kommer från det inhemska språket Quechua, betyder ”andarnas vinranka”. Urinvånare från Amazonasregionen i Brasilien, Peru, Colombia och Ecuador har använt drycken för terapeutiska och spirituella syften i århundraden, och troligen även betydligt längre tillbaka än så.

Den medicinska drycken utgörs av två plantor. Banisteriopsis caapi, en vinranka som tvinnar sig uppför trädtoppar och över floder, kokas ihop med psychotria viridis, en buske vars löv innehåller den psykoaktiva molekylen DMT. Sedan början av 1930-talet har det dokumenterats hur brasilianska religioner började formas runt användningen av ayahuasca som ett sakrament. På 1980-talet hade ayahuasca-ritualer spridit sig till det övriga Brasilien och även till andra delar av världen.

Ayahuasca blev inte lagligt att använda för religiösa skäl i Brasilien förrän 1987, efter att landets federala medicinska myndighet erkänt faktum att ”religiösa gruppmedlemmar” hade sett enastående fördelar med att ta det. Vissa människor som drack drycken beskrev det som att de fann frid med sig själva.

Läs mer på nyadagbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här