Enligt uppgifterna arrangerar turkiska aktörer sponsrade resor från en rad länder i bortre Mellanöstern och Mellan-och Nordafrika. Hela flygplan chartras för att transportera migranter från Afghanistan, Irak, Marocko, Nigeria, Libyen och andra länder. Migranterna kan köpa flygstolar för endast 50 euro genom turkisk sponsring. De flygs till Turkiet där de sedan avkrävs, enligt en överenskommelse innan avresa, på 2000-3000 euro per person.

Det handlar om en ekonomisk kalkyl där sponsringskostnaden för flygstolarna betalar sig genom en betydligt högre avgift för trafficking (upp till 3000 euro). En källa säger att det bara är att räkna. Multiplicera avgiften för denna människohandel per person med de totala antalet flyktingar sedan 10 år tillbaka. Det handlar om 100,000-tals individer eller fler.

Migranterna transporteras ofta nattetid, efter en uppsamling i Turkiet, med gummibåtar från Turkiet till flera grekiska öar där de bryskt dumpas. Samos hade som mest, vid en och samma tidpunkt, 10,000 migranter som härbärgeras i ett stort tältläger (Vathy camp) alldeles intill öns huvudstad Samos Town.

De grekiska myndigheterna har valt att under en period försöka ta hand om flyktingarna på bästa sätt eftersom de visat sig att Turkiet mördar flyktingar som skickats tillbaka, säger en Samosbo.

Eftersom situationen blivit ohållbar för öarnas befolkningar består den nuvarande strategin av, trots riskerna för flyktingarna, att stoppa transportbåtarna från Turkiet till Grekland. Det har skett med hjälp av kustbevakning, helikoptrar med mörkerkameror och flygplan. De hårda åtgärderna har varit framgångsrika och under 2020 har nästan inga flyktingar kunnat ta sig i land på Samos, men Grekland anklagas samtidigt för övervåld mot migranterna.

Läs mer på newsvoice.se, Organiserad turkisk trafficking bakom flyktingströmmar till Samos och Europa

1 KOMMENTAR

  1. SD biter den hand som föder dom. Detta visste jag inte men det var droppen….Nästa val blir det Afs för min del. Kan inte välja ett parti som är så skitnödigt PK och skraja att bli förknippade med alternativmedia. SD är alldeles för bekväma som opposition. Det finns skäl att angripa regeringen varje dag för det katastrofala läget men dom tycks vara nöjda med sina privilegier som överbetalda politiker.
    https://www.svegot.se/2018/07/23/det-ar-sa-har-sd-har-agerat-i-flera-ar/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här