Efter andra världskrigets slut slog järnridån ned och propaganda-apparaterna ljöd högt mellan det uppdelade Europa under femtio-sextio-talet och framåt. Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA satsade enorma summor pengar och resurser på propagandakrig under kalla kriget för att minimera Sovjetunionens inflytande. Ekonomiskt stöd från CIA flödade in i Europa, bland annat till Svenska kulturpersoner i ”Svenska Kommittén för Kulturens Frihet” och andra media-verksamheter som Dagens Nyheter.

USA:s inflytande var större än vad man tidigare trott menar historie-forskaren Mikael Nilsson, i P3:s radiodokumentär, som arbetar på Stockholms universitet. Svenska landsortstidningar försågs med propagandatexter av den amerikanska ambassadens informationsbyrå USIS som togs in utan att ange källor.

– Det var en väldigt stor framgång för de amerikanska propagandisterna.

Pengarna från CIA forslades in till Sverige via den amerikanska propaganda-organisationen ”Congress for Cultural Freedom” (CCF) där den legendariske debattören och antikommunisten Herbert Tingsten, tidigare chefredaktör för DN och professor i statsvetenskap, figurerade. Han ska ha stått den amerikanska underrättelsetjänsten närmare än vad som getts uttryck för.

CCF:s syfte var från 1950 att samla tänkare och kulturpersonligheter för att motverka det marxistiskt ideologiska inflytande som spreds av Sovjetunionen. Mikael Nilsson har hittat dokument i amerikanska arkiv som visar på att Tingsten närvarade vid ett av CCF:s möten 1950 och blev invald till dess internationella sekretariat och ska ha besökt två av dess större konferenser i Milano 1955 och i Berlin 1960. I slutet av femtiotalet omnämndes han som en av kongressens främsta vänner i Skandinavien och även om Tingsten inte personligen var medlem i CCF:s svenska utgrening – Svenska Kommittén för Kulturell Frihet – så hade han täta kontakter med organisationen som samlade kända författare. ”SKKF” skapades av S-riksdagsmannen Ture Nerman och Vilhelm Moberg och kommitténs tidning ”Kulturkontakt” drevs av författaren Birgitta Stenberg. Innehållet kontrollerades av det CIA-stödda Congress for Culture Freedom innan publicering.

Lyssna på hela P3:s radio-dokumentär ”CIAs hemliga propagandakrig i Sverige” här.

Publicering: Alarik, CIAs hemliga propagandakrig i Sverige

Källhänvisning:
[1] https://www.dn.se/nyheter/sverige/tingsten-medlem-i-cia-organisation
[2] https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6240&artikel=5459221

4 KOMMENTARER

  1. […] ”USA betalade för propaganda i Sverige på 50-talet” från Sveriges radio. Artikeln om CIA:s hemliga propagandakrig i Sverige fann jag genom […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här