Efter den tragiska olyckan där den kontroversielle konstnären Lars Vilks avled tillsammans med två poliser, har spekulationerna gått varma om hur olyckan kunde ske. Nyligen har polisen släppt den haverirapport där olyckan har granskats. Mikael Willgert samtalar med den f.d. Polisen Conny Andersson som har läst rapporten. Polisrapporten på ca 700 sidor, som kan läsas av allmänheten, är dock ganska kraftigt censurerad.

Några tunga slutsatser har inte dragits av rapportförfattarna utan dessvärre kvarstår ett stort antal frågor om vad som hände i olyckstillfället. Genom ett flertal vittnesmål träder bilden fram att fordonet som Vilks och de två poliserna färdats i gradvis ökar farten till att eventuellt nå uppemot 200 km/h vid olyckstillfället. Bilen var inte utrustad med en s.k. ”svart låda”, varför verkliga data inte har kunnat utläsas. Bilmodellen som är en SUV lär dock vara möjlig att fjärrstyra enligt vad reklamfilmer visar.

Då bilen var specialutrustad för just skyddsuppdrag var den genom sin bepansring extra tung. Vidare var däcken s.k. punkteringssäkra genom att de innanför sina konventionella däck var utrustade med tjock massiv gummi runt fälgarna. Vid en punktering skulle bilen kunna styras någorlunda bra genom att bilen då färdades på detta massiva gummi.

Olycksplatsutredningen fann att bilens två framdäck var intakta. Däremot var däcken på bakhjulen sönderslitna så att nämnda massiva gummi var det enda kvarvarande på fälgarna. Däckets slitbana från en av bakdäcken hittades i ett dike. Man fann att slitbanan var 12 cm kortare än den borde vara men enligt däcktillverkaren kan det bero på att ståltrådarna i däcket är förspända vilket gör att de drar ihop sig då slitbanan frigörs från däcket.

Varför olyckan skedde vet ingen, men i programmet lyfts även fram möjligheten att föraren helt enkelt körde alldeles för fort i motorvägskurvan. En jämförelse görs med den stora tågurspårningen i Spanien 2013 då 79 människor omkom till följd av en alldeles för hög hastighet i en kurva (200 km/h istället för tillåtna 80 km/h).

Vid en granskning av däckstypen har det framkommit att däckens prestanda inte var så höga som man kan förvänta sig för ett fordon av denna typ. Max rekommenderad hastighet var satt till 177 km/h.

swebbtv.se, Conny Andersson: Frågorna om Vilks död kvarstår efter polisrapporten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här