Det europeiska parlamentets speciella kommitté mot organiserad brottslighet, korruption och penningtvätt hörde den 12 november bl a Antoni Maria Costa. Costa, som varit chef för FN:s avdelning för narkotika- och brottsbekämpning (UNODC), upprepade sina krav om att de internationella bankerna måste ställas till svars för medverkan till penningtvätt för knarkhandel och organiserad brottslighet.

Det är viktigt att Costa håller sina kritiker stången. Till dem hör bl a lord Turner, chefen för Englands bankinspektion och doktor Dewald, chefen för den tyska rikskriminalens BKA:s rotel för ekonomiska brott. Enligt dessa herrar finns det inga som helst bevis för att bankerna räddade sig själva ur krisen 2008 med hjälp av knarkdollar.

I vittnesmålet lade Costa fram sin tes igen och förklarade hur maffian gjorde come back i banksektorn:
– Bristen på pengar efter 2008 erbjöd de penningstarka maffialigorna en fantastisk chans att tränga in i banksektorn genom att sätta in pengar, köpa aktier och bli styrelsemedlemmar. Bankinspektioner har enligt min mening medvetet misslyckats med att bestraffa dessa brottsliga handlingar. Läsarna bör erinra sig om hur t ex Wachowia-banken i New York 2009-2010 ertappades med att ha tvättat flera hundra miljarder mexikanska kartelldollars (438 miljarder enligt USA:s justitieministerium). Detta brott ledde inte till bestraffning av de styrelsemedlemmar som varit inblandade – de gick fria och fortsatte leda bankverksamhet i andra amerikanska banker. Wachovia-fallet är ett av exemplen på hur en finansinstitution räddades med hjälp av illegala pengar efter krisen 2008.

– Nyligen anklagades en jättestor bank, HSBC, för att ha tvättat miljarder, och liknande anklagelser har riktats mot banker på båda sidorna om Atlanten: City Bank, USB, Standard Chartered, osv. Jag kan inte påminna mig en enda internationell bank som inte har smutsiga händer. Rättvisans möjligheter att stävja organiserad brottslighet är helt beroende av att regeringar är villiga att kirurgiskt avlägsna maffians cancermetastaser inom bank- och finansväsendena.

Men vägen dit är lång. Som Costa nyligen sa: ”det är inte maffian som letar efter banker för att återcirkulera pengar, det är bankerna som letar efter maffians pengar!”

I sitt vittnesmål konstaterade Costa att Europa är den största kontantmarknaden för heroin från Afghanistan.
– Nu planerar Nato att snart dra sig ur Afghanistan, sa han, men var är reaktionerna på Viktor Ivanovs (chef för Rysslands narkotikabekämpande myndighet) krav om att ta itu med kopplingen mellan banker och narkotikahandlare?

Costa nämnde dock inte Ivanovs krav på bankdelning enligt Glass-Steagall som ett första steg att sanera bankerna från både spekulationsbubblor och penningtvätt.

Video på DaCostas tal på engelska: https://www.dailymotion.com/Bertrand11111
Utskrift av talet: http://www.europarl.europa.eu/document/activities/cont/201211/20121113AT…
Översiktsida på svenska för Europaparlamentets kommitté om organiserad brottslighet,korruption och penningtvätt: http://www.europarl.europa.eu/committees/sv/crim/events.html
Bra affisch för hearingen om penningtvätt: http://www.europarl.europa.eu/document/activities/cont/201210/20121025AT…
Bra affisch också för nästa hearing om penningtvätt: http://www.europarl.europa.eu/document/activities/cont/201211/20121121ATT56124/20121121ATT56124EN.jpg

Originaltext: larouche.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här