Många flyktingar och andra nyanlända kämpar för att få jobb, men det är inte så enkelt. Många arbetsgivare letar hellre i sitt befintliga kontaktnät istället för att öppna dörren för nya sökande.

Allt vanligare för företag att använda nätverksrekrytering
Ett av problemen för nyanlända arbetssökande är att de inte har några kontakter. Det finns ingen de kan fråga om de kan hålla utkik efter lediga tjänster och de är dömda till att leta jobb på platsbanken eller gå runt till olika företag.

Men jobben som annonseras är det så många andra som söker att det nästan är omöjligt att få dem om man inte kan prata svenska och inte har några specialkunskaper. Och även högutbildade går arbetslösa. Detta beror mycket på att många jobb som skulle kunna annonseras till allmänheten aldrig verkar bli lediga. De flesta arbetsgivare föredrar att rekryterar internt istället för att ta in helt nytt folk de inte känner.

Detta gör att man verkligen måste kämpa för att slå sig in på arbetsmarknaden.

Svårt för nyanlända att visa upp sina erfarenheter
Självklart finns det många nyanlända som har fina kvalifikationer och är minst lika duktiga som svenskarna som söker jobben. Men det finns en risk att man kanske inte vet hur arbetssökande fungerar i Sverige. Eller så är det svårt att formulera sina erfarenheter så att en potentiell arbetsgivare förstår hur de är relevanta.

När man skriver sitt CV är det viktigt att det ser professionellt ut och att man systematiskt listar allt som kan vara relevant. Grundläggande och högre utbildning bör finnas med samt arbetslivserfarenheter. Tycker man att det är svårt att få till sitt personliga brev kan man använda sig av en webbplats, som till exempel cv-mallen.se

Språksvårigheter
Språket är ofta ett stort hinder och många tvingas ta jobb som inte kräver att de pratar med folk, till exempel städjobb, trots att de kanske har en annan utbildning eller helst skulle vilja jobba med något annat. Att gå SFI kan hjälpa mycket, samt att dagligen använda sig av en svensk språk-app. Att integreras i samhället och prata med svenskar dagligen hjälper också.