I en ny dokumentär publicerad på X, Twitter, avslöjas hur Israeliska ledare inte bara kände till att en Hamas-attack skulle äga rum i förväg och lät den inträffa, utan också bidrog till att göra den möjlig. Mer än ett år i förväg ska den israeliska militären haft kopior av Hamas anfallsplan, ett dokument på mer än 40 sidor, rapporterade New York Times.

Dokumentären hänvisar dessutom till källor (däribland New York Times) som hävdar att premiärminister Benjamin Netanyahu var med och skapade Hamas och bidrog till att finansiera organisationen, troligen för att göra politisk lösning av konflikten omöjlig.

I videon får vi ta del av de avancerade övervaknings- och försvarssystem som bevakar och försvarar gränsen, däribland ”spotters”, spanare som dygnet runt bevakar vad som händer vid gränsen och i större delen av Gaza bland annat med ballonger med kameror. De varnade för en kommande attack, men det ignorerades. Bland annat såg spanarna Hamasmän göra övningar som matchade det som ingick i anfallsplanen.

Större delen av det israeliska försvaret, soldater i vakttornen vid gränsen och på en armébas hade flyttats bort innan attacken, enligt dokumentären. Det dröjde uppåt 7 timmar innan IDF, den israeliska försvarsstyrkan svarade och gick till anfall mot Hamasmännen, trots att de kunnat reagera inom en handfull minuter om man velat. Det var alltså en stand down, man lät attacken ske.

Bildmaterial tyder på att IDF dödade många av de civila israelerna i kibbutzer och på musikfestivalen den 7:e oktober, med Hellfire missiler och granater; Hamasmännens klena vapen hade inte kunnat åstadkomma de skadorna på hus, bilar mm. Musikfestivalen flyttades för övrigt en kort tid innan till en plats nära gränsen, trots varningar från vissa officerare. Advokater till ett antal av anhöriga till offren på festivalen har stämt militären för att de kände till attacken och höll möten bara timmar innan. Enligt dokumentären krävdes dessa israeliska offer för att motivera folkmordet i Gaza.

Dokumentär: 7:e oktober var ett insiderjobb

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här