En domare i en svensk förvaltningsdomstol har fastställt att socialarbetarna kommer att i fortsättningen ha vården om en pojke som togs av polis från ett flygplan när han och hans föräldrar var på väg att flytta till Indien, enligt en ny rapport.

Beslutet av rådmannen Peter Freudenthal rapporterades av Home School Legal Defense Association, som tillsammans med internationella jurister som arbetar med Alliance Defense Fund har redan anmält fallet till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna för att få hjälp att återförena familjen.

Dominic Johannson togs från sina föräldrar den 25 juni 2009, pga att han fick hemundervisning, hade några hål i tänderna och inte hade fått de senaste vaccinationer som anbefalls av regeringen.

Sedan dess har han fått korta besök med sina föräldrar, ibland med fem veckors mellanrum, och ibland ett kort – övervakat – telefonsamtal.

Enligt Michael Donnelly, direktör för internationella relationer för HSLDA, domen över familjens önskan att återförenas ”är ett skolexempel för alla som är oroade över vad som kan hända när staten blir allt mäktigare och gör onödiga ingripanden inom