ZyCoV-D-vaccinet är ett av de första i vågen av kommande DNA-vaccin för olika sjukdomar som just nu genomgår kliniska prövningar runt om i världen. Indien har godkänt ett nytt covidvaccin som använder cirkulära DNA-strängar för att stärka immunsystemet mot viruset sars-cov-2. Experter oroar sig dock för att de nya vaccinen kan orsaka permanenta förändringar av cellens naturliga DNA-sekvens.

ZyCoV-D, som förs in i huden utan den klassiska injektionen med nål, sägs ha ett skydd mot symptomatisk covid-19 på 67% och kommer sannolikt att börja administreras till allmänheten i Indien denna månad. Forskare påpekar att även om effekten inte är särskilt hög så är det faktum att det är ett DNA-vaccin som är det väsentliga i frågan, rapporterar Nature.

“Detta är ett riktigt viktigt steg framåt i kampen för att besegra covid-19 globalt, eftersom det visar att vi har en annan klass av vacciner som vi kan använda,” säger Peter Richmond, pediatrisk immunolog vid University of Western Australia i Perth.

Nära ett dussin olika DNA-vacciner befinner sig i skrivande stund i kliniska prövningar runtom i världen, och minst lika många är under utveckling, inte bara mot Covid-19 utan även mot andra sjukdomar.

Virologen Shahid Jameel vid Ashoka University i Sonipat, Indien, säger att om DNA-vaccinen visar sig vara effektiva kommer de att bli framtidens vaccin, speciellt eftersom de är lättare att producera och även mer stabila jämfört med mRNA-vaccin, då de inte kräver lika låga temperaturer vid lagring.

Läs mer på nyadagbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här