Den berömde amerikanske militäranalytikern Daniel Ellsberg förnyade sitt stöd för Edward Snowden i en banbrytande artikel i Washington Post den 8 juli. 1971 läckte Ellsberg de hemligstämplade Pentagon-rapporterna som handlade om Vietnamkriget till pressen och anklagades för spioneri. Ellsberg var engagerad i fredsrörelsen mot kriget i Vietnam. Rättegången mot honom ställdes in 1973 efter det att man bl.a. kunde bevisa att regeringen använt illegala förhörsmetoder.

Ellsberg försvarar att Snowden, till skillnad från honom själv, gick i landsflykt efter sina avslöjanden:

– Det land som jag levde det var ett helt annat, och det var länge sedan, konstaterar Ellsberg.

De två år som Ellsberg var anklagad för spioneri tillbringade han inte i fängelse, utan kunde röra sig fritt i USA, hålla möten och uttala sig i pressen. Idag, så skriver Ellsberg, hade myndigheterna isolerat Snowden från all kontakt med omvärlden om han stannat kvar i USA. Ellsberg pekar på hur visselblåsaren Bradley Manning har satts i total isolering sen han greps för tre år sen.

Ellsberg hoppas att Snowdon nu kan inspirera befolkningen i USA för att rädda demokratin, vilket inte hade varit möjligt om han stannat kvar i landet. Ellsberg avslutar sin artikel med att hoppas att amerikanerna, nu med Snowdens avslöjanden, kommer att rädda sig själva från ”en övervakning som vi förlorat kontrollen över och som överlämnat all praktisk makt till regeringen och dess underrättelsetjänst: ett Amerikas Förenta Stasi”.

Ellsberg sätter fingret på de förändringar som skett sedan terrordåden den 11 september 2001. Omedelbart därefter satte president Bush Jr. igång illegala och författningsvidriga program som under Obama massivt utvidgats – allt i namn av att bekämpa terrorism. Detta maktmissbruk ifrågasattes omedelbart av det liberala etablissemanget, men nu, 12 år senare, verkar den kritiska massan ha nåtts. Man har fått nog, och det speciellt i efterdyningarna av morden på den amerikanske ambassadören Christopher Stevens och tre av hans medarbetare på det amerikanska konsulatet i Benghazi i Libyen den 11 september 2012. En härva av lögner om sakförhållandena där måste redas upp, och det ser illa ut för Obamas administration.

Kritiken hårdnade när det blev känt via en libysk vapenhandlare att president Obama sedan april 2012, om inte ännu tidigare, givit klarsignal för hemliga vapenleveranser till de syriska rebellerna. I båda fallen är det tydligt att Obama ljugit.

Sedan följde avslöjanden om hur Amerikas skattemyndighet utnyttjats mot Obama-kritiska organisationer. Och så kom Snowden med sina avslöjanden om det massiva NSA-spioneriet på hemmaplan, men naturligtvis också i utlandet.

Originalartikel: larouche.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här