EU:s massiva sanktioner mot Ryssland börjar allt mer likna suicidal självspäkning. Ryssland drabbas knappast, men Europa drabbas katastrofalt hårt. Nu varnas det för att Europa kan stå inför en direkt finanskris.

Ryssland har tillfälligt stängt av gasen från Nord Stream 1. Man påstår att det handlar om ett underhåll. Eller så vill man bara ge igen.

Detta har fått gaspriserna att öka med ytterligare 30 procent, vilken i sin tur påverkar elpriset, eftersom den europeiska elmarknaden är kopplad till gaspriset. Hela basindustrin i Europa och Sverige hotas.

”Riksdag och regering måste samla sig och omedelbart fatta beslut kring de skenande elpriserna och den dysfunktionella elmarknaden… Massa- och pappersindustrin är en betydande del av den svenska basindustrin. En industri som nu hotas av utslagning”, skrev Svenska Pappersindustriarbetareförbundet i fredags.

Även tidigare finansminister Anders Borg varnar för att industrin kan sänkas, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för hela världsekonomin.

Enligt Borg hänger allt på vad Rysslands president Vladimir Putin säger framöver. Blir det ett långvarigt gasstopp hamnar Europa i en ”utomordentligt besvärlig situation”. Med andra ord är Europa beroende av vad Ryssland gör. Man löser inte problemet på egen hand.

Läs mer på swebbtv.se, Ett halvår av sanktioner – nu riskerar Europa kollaps, inte Ryssland

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här