USA:s senaste sanktioner mot Ryssland kommer leda till hundratals miljarder i direkta förluster för europeiska näringslivet men det indirekta priset kommer bli ännu högre. Aluminiummarknaden kommer i synnerhet drabbas, då ryska Rusal hittills stått för 30-40 procent av europeisk förbrukning. Bil- och luftfartsindustrin är de största konsumenterna av ryskt aluminium och kommer sannolikt både behöva höja priser markant och redovisa förluster.
Då internationella banker hotas med sanktioner kan det komma att bli mycket svårt att få kredit för avtal med ryska motparter. Mönstret känns igen från fallet Iran, där banker även nekar lån till iranska företag som inte officiellt omfattas av sanktionerna (eller inte gör det längre) för kontrakt med europeiska företag, av rädsla för straffåtgärder från USA.
Kinesiska, japanska och sydkoreanska konkurrenter kommer sannolikt tjäna på situationen. I synnerhet Kina, vars banker är relativt immuna mot amerikanska reprimander och kan fortsätta bevilja lån till projekt i Ryssland, liksom de gjort i Iran.
Då formuleringarna av amerikanska kongressens sanktioner från 6 april är så vaga kommer enorm byråkrati behövas, för att avgöra från fall till fall huruvida sanktionerna gäller eller inte, vilket ytterligare sätter press på europeiska näringslivet. Och då det i Ryssland tvärtom är brottsligt att följa amerikanska sanktioner kan de drabbas dubbelt.
Både Tyska näringslivets Östeuropautskott, Rysk-tyska utrikeshandelskammaren och Tyska maskinindustriförbundet VDMA (Europas största industriförbund) har kritiserat sanktionerna och kräver att regeringen Merkel skyddar europeiska intressen och främjar försoning med Ryssland.
Originaltext: larouche.se