”Sanktioner dödar!” är namnet på ett internationellt initiativ för att sprida upplysning om USA:s och EU:s olagliga sanktioner.

USA:s och EU:s sanktioner drabbar idag minst 39 länder med en tredjedel av jordens befolkning, därtill många fattiga länder. Sanktionerna mot Ryssland pågått i över 100 år, mot Kuba i 60 år, mot Iran i 40 år.

Ekonomiska sanktioner fungerar som krig utan krigsförklaring. Sanktioner är inte som man vill få oss att tro ett humant alternativ till krig. Sanktioner är krig, ekonomisk krigföring som skördar oskyldiga civila dödsoffer.

Ekonomiska sanktioner skapar allvarliga ekonomiska störningar och hyperinflation. Denna effekt kan illustreras av Venezuela och Irak. Sanktionerna har lett till kronisk brist på nödvändigheter som dricksvatten, mat och medicin.

Länder som står under USA:s sanktioner (Februari 2020):
1. Afghanistan
2. Vitryssland
3. Bosnien och Hercegovina
4. Burundi
5. Centralafrikanska republiken
6. Kina (Folkrepubliken)
7. Komorerna
8. Krimregionen i Ukraina
9. Kuba
10. Cypern
11. Demokratiska republiken Kongo
12. Guinea
13. Guinea-Bissau
14. Haiti
15. Iran
16. Irak
17. Kirgizistan
18. Laos
19. Libanon
20. Libyen
21. Mali
22. Mauretanien
23. Moldavien
24. Montenegro
25. Myanmar
26. Nicaragua
27. Nordkorea – Demokratiska folkrepubliken Korea
28. Palestinska territorier
29. Ryssland
30. Rwanda
31. Serbien
32. Somalia
33. Södra Sudan
34. Sudan
35. Syrien
36. Tunisien
37. Venezuela
38. Jemen
39. Zimbabwe

Exempel, konsekvenser
– I Irak krävde sanktionspolitiken från 1991 och fram till invasionen 2003 över en halv miljon barns liv. ”Det var värt det”, förklarade USA:s dåvarande utrikesminister Mad Elaine Albright.

– Enbart i Nordkorea miste nära 4 000 människor livet 2018 på grund av sanktionerna, enligt Korea Peace Now.

– Haiti var föremål för sanktioner 1992-1996 och drabbades samtidigt av orkanen Gordon 1994, som resulterade i 2 000 dödsfall och försvinnanden, till vilket skall läggas tusentals barn vars död direkt orsakades av USA-ledda sanktioner.

– Under COVID-19-epidemin har blockaden av Iran stoppat leveransen av testpaket.

– Det finns ca 8 000 gällande sanktioner och det har vuxit fram en helt ny flora av informationsbolag och advokatbyråer för att hjälpa företag som ska manövrera i denna djungel att hålla reda på alla sanktioner.

– Personsanktionerna straffar personerna som inte fått sin sak prövad i domstol och inte har någon chans att överklaga eller rentvå sig.

– USA:s sanktioner mot chefsåklagare Fatou Bensouda i Internationella brottmålsdomstolen riktade sig formellt mot hennes person. Men syftet var att stoppa hennes och hennes kollegors utredning av folkrättsbrott begångna av USA i Afghanistan. Det lyckades. Utredningen är nedlagd.

– Ekonomiska sanktioner förvägrar sjukhus, hälso- och sjukvårdsinrättningar nödvändiga läkemedel och reservdelar som är nödvändiga för livräddning och för att utrustning ska kunna användas.

FN:s generalförsamling
Den 11 september röstade FN:s generalförsamling med röstsiffrorna 169-2 igenom en resolution som kräver att alla sanktioner som påverkar arbetet mot coronapandemin måste inställas.

USA och Israel röstade emot. Sverige röstade för. Men nästan i samma stund har Sveriges utrikesminister Ann Linde gått i spetsen i EU för att införa nya sanktioner mot Ryssland och mot Vitryssland – mitt under pågående pandemi.

Någon vecka senare beslutade Post- och telestyrelsen om grundlösa sanktioner mot två kinesiska IT-bolag för påstått spioneri. Detta i ett land som lämnat ut absolut alla hemligheter till USA genom att låta NSA avlyssna all datatrafik som kommer in eller ut från Sverige.

Vi protesterar mot detta knäfall för USA och kräver stopp för sanktionspol