EU-kommissionen vill lätta på GMO-lagar – i jakt på vaccin

EU-kommissionen

EU-kommissionen föreslår nu att lätta på unionens strikta regler mot genetiskt modifierade organismer (GMO) – något man menar är nödvändigt för att skynda på processen för att framställa ett vaccin mot coronavirus.

Bryssel är redo att lätta på sin ställning mot GMO för att undvika flaskhalsar i kliniska test för ett vaccin mot coronaviruset, rapporterar Euractiv. De nuvarande GMO-lagarna gör inga undantag för brådskande situationer, vilket kommissionen menar resulterar i komplexa och tidskrävande procedurer för att framställa vaccin. Man nämner att ”det är en betydande variation hos de olika medlemsländerna i de nationella kraven och procedurerna som uppfyller GMO-direktiven”.

Eventuella vaccin som är under utveckling hos läkemedelsjättar som Astra Zeneca och Johnson & Johnson innehåller GMO. Den potentiella liberaliseringen av lagstiftningen, som i så fall ska röstas igenom i Europeiska Parlamentet och Europeiska unionens råd, ska enligt kommissionens förslag vara i kraft så länge covid-19 bedöms som en allmän hälsofara.

Läs mer på nyadagbladet.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here