Många har gått igenom en självvald corona-karantän. När samhället öppnas upp fylls stränderna och vi tar igen allt vi kan få från UVB- och UVA-strålar, men stanna upp en stund och tänk efter, brunbränd idag, rynkig imorgon?

Det finns förmodligen nästan inte några försiktighetsåtgärder som du tänker på när solen äntligen dyker upp på himlen. Nästan 90 procent av hudens åldrande beror på solen. Utan solen skulle du inte ha haft en rynka förrän efter 70 års ålder.

Solens energi är en förutsättning för liv. Sol och ljus påverkar både humöret och huden och ger de flesta av oss en gyllene färg och ett hälsosamt utseende. Solen gör oss lyckliga och glada. Solen gör oss vänliga, den ger näring åt immunsystemet. Det finns så många fina saker med solen, så varför tänka i så negativa banor? Ja, solen är din vän, men den kan också vara din fiende.

Ackumulerande effekt

Om du fyllt 30 år och läser det här har du antagligen råkat bränna dig på grund av ditt solande, både en eller flera gånger. Kanske blev semestern söderut förstörd, för att du var tvungen att sitta i skuggan halva semesterveckan insvept i kläder och en stor hatt? Vätskande blåsor, värkande hud, flagnande och fläckar. Solbränd, tänker du, men i verkligheten har du gett huden en solskada.

Långvarig exponering av solen, har en ackumulerad effekt så att skador på huden kan utvecklas efter många år i form av rynkig hud och förstadier till hudcancer. Vanlig hudcancer beror på solande under ett långt liv. Upprepade brännskador på grund av solande, särskilt hos barn och tonåringar, ökar risken för malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer. För några år sedan offentliggjorde Världshälsoorganisationen (WHO) att över 60,000 människor världen över dör av solrelaterade skador.

Vanliga solskador

Förutom hudcancer, som man har blivit bättre på att varna för, finns även andra solskador du kan drabbas av om du inte är försiktig.

Läs mer på tv-helse.se, Våra bästa solningstips för att skydda din hud

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här