Medan det är helt normalt att känna sig ledsen eller sörja över förändringar i din livssituation, kan intensiv sorg och ledsamhet med tiden utvecklas till depression. Men det finns många sätt att hantera symtomen på depression.

Här är några självhjälpsmetoder för att lindra symtomen på depression och minimera dess påverkan på vardagen.

Motionera regelbundet

Regelbunden motion har visat sig minska stress, avvärja ångest och depression samt öka självkänslan. En studie publicerad i The Primary Care Companion to the Journal of Clinical Psychiatry förklarar trovärdiga fysiologiska och psykologiska mekanismer som ligger till grund för träningens antidepressiva effekter, såsom den termogena hypotesen, endorfinhypotesen, monoaminhypotesen, distraktionshypotesen och förbättring av själveffektivitet.

Under träning kan ökningar i temperaturen i specifika hjärnregioner, såsom hjärnstammen, leda till en övergripande känsla av avslappning och minskad muskelspänning.

Motion ökar frisättningen av beta-endorfiner, som har förknippats med ett positivt humör och en övergripande förbättrad känsla av välbefinnande. Motion leder också till en ökning i tillgängligheten av neurotransmittorer som serotonin, dopamin och noradrenalin, vilka minskas av depression.

Användningen av distraherande aktiviteter, såsom träning, som ett sätt att hantera depression har visat sig ha en mer positiv inverkan på hanteringen av depression och resulterar i en större minskning av depressionsanfall eller episoder än användningen av mer självfokuserade eller introspektiva aktiviteter, såsom dagboksskrivning.

Psykologen Albert Bandura säger att deprimerade människor ofta känner sig oförmögna att åstadkomma positiva resultat i sina liv för att effektivt hantera symptomen på deras depression, såsom negativ självutvärdering, negativa grubblerier och felaktiga tänkesätt. En studie publicerad i tidskriften Psychology of Sport and Exercise har rapporterat att deltagande i ett träningsprogram förbättrar känslan av själveffektivitet för att hantera problem.

Ät regelbundet supermat

Investera i supermat. En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health indikerade att depression är mindre sannolikt att uppstå i ditt liv om du ökar intaget av en balanserad kost med en mängd olika frukter, grönsaker, fisk, baljväxter, nötter, olivolja, fullkorn och andra livsmedel som främjar neurogenes. Minska eller begränsa ditt intag av tillsatt socker och bearbetade livsmedel.

Din kostkvalitet bör innehålla tillräckliga mängder av olika B-vitaminer, vitamin D3, folat, koppar, magnesium, omega-3-fettsyror, selen, zink, prebiotika och probiotika samt andra näringsrika livsmedel som har vetenskapligt stöd för att sänka risken för depression.

Få mer solljus

Exponering för solljus i bara 10 till 15 minuter per dag ökar frisättningen av serotonin i hjärnan, vilket har associerats med förbättrat humör och hjälper dig att känna dig lugnare och mer fokuserad samt hjälper dig att undvika säsongsbunden depression. Studier har visat att människor som vistas mer i solljus känner sig lyckligare och har ökat välbefinnande.

Solljus, särskilt ultraviolett B-strålning, utlöser bildandet av vitamin D3 i huden – nivån av vilken påverkar risken för depression, enligt en studie publicerad i Indian Journal of Psychological Medicine.

naturalnews.com, Depression: Vad du behöver veta och hur du övervinner det

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här