Konsumtionen av bearbetade alternativ till ”växtbaserat kött” kopplas till en betydligt ökad risk för depression, enligt en ny studie om vegetarianers matvanor.

Studien, som publicerades i tidskriften Food Frontiers, visar att vegetarianer som äter alternativ till ”växtbaserat kött” löper 42 procent högre risk för depression jämfört med vegetarianer som inte konsumerar dem.

Forskare fann också ett samband mellan ”växtbaserat kött” och biomarkörer för högt blodtryck och inflammation – ett immunsvar som, om det inte kontrolleras, kan leda till olika kroniska hälsotillstånd.

”Växtbaserat kött” hyllades tidigare som ”framtidens mat”, ett hälso-, djur- och miljövänligt alternativ till traditionellt kött. Men under de senaste åren har tillverkare som Beyond Meat och Impossible Foods sett sina försäljnings- och aktiekurser rasa.

Konsumenternas entusiasm för dessa substitut har svalnat, och forskning har underminerat deras påståenden om att vara bra för både människor och planeten. Konsumentundersökningar har visat att kunder är medvetna om att växtbaserade alternativ varken är bättre för hälsan eller smakar bättre än riktigt kött.

En undersökning från 2021 med australiensiska män visade att över 70 procent av dem hellre skulle dö tio år tidigare än att sluta äta kött.

Efter flera omgångar av uppsägningar förra året tvingades Impossible Foods köpa en helsidesannons i The New York Times för att bemöta påståenden om att deras produkt bara är en ”fluga.”

infowars.com

1 KOMMENTAR

  1. Det finns inget ”växtbaserat kött.”
    Kött är animaliskt – alltså inte vegetabiliskt.
    Begreppet ”växtbaserat kött” bör inte användas då det förfalskar vad produkten handlar om. Tillika förfalskar begreppet förståelsen för det kvalitativa innehållet i produkten. Vaken.se bör inte använda detta begrepp då det fungerar som propaganda för något som är falskt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här