Visste du att vi löper större hälsorisker av undersolning än av översolning i Sverige? Visste du att solning hjälper mot en rad sjukdomar och hälsobesvär? Visste du att solkräm inte hjälper mot hudcancer? Visste du att de som forskar inom detta riktar kritik åt svenska strålskyddsmyndigheten?

Cecilia Berg samtalar med överläkare och professor Pelle Lindqvist om den forskning som han och hans kollegor publicerat under ett antal år. Han ifrågasätter de råd och riktlinjer som finns i Sverige vad det gäller solning.

”Dödligheten bland kvinnor som undviker att sola är dubbelt så hög jämfört med kvinnor som solar. Det visar en ny studie av en forskargrupp från Karolinska institutet och Skånes onkologiska klinik i Lund.

De har följt 29 000 kvinnor under en 20-årsperiod som fick svara på frågor om hur mycket de solar. Forskarna har tagit hänsyn till riskfaktorer som övervikt, rökning, motion, alkoholkonsumtion, ekonomi och utbildning. Ändå kvarstår skillnaderna som visar på högre dödlighet bland dem som inte solar.”

”Att inte vistas i solen verkade vara en lika stor riskfaktor för att dö som rökning, enligt forskarna. De skriver även att 60-åriga rökare med aktiva solvanor hade en ökad livslängd på två år, jämfört med jämnåriga rökare som undvek solen.”

”På många förskolor får man inte lämna sina barn utan att skicka med solkräm. Föräldrar uppfattar detta som att så länge barnen har solkräm på kan de vara ute länge i solen. Samtidigt vet vi att de som använder solkräm för att kunna vara ute länge i solen har en 10-faldigt ökad risk för melanom … Mycket talar även för att MS är en solbristsjukdom”, skriver Palle Lindqvist i Läkartidningen.

Överläkare & professor Pelle Lindqvists forskning utmanar narrativet om solning

Källor:

vardfokus.se

dagensmedicin.se

lakartidningen.se

Undersolning farligare än översolning i Sverige

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här