Googles vd Sundar Pichai erkände i veckans hörande i den amerikanska kongressen att man tillämpar manuell svartlistning på Google. Han bekräftade även att man inte tillåter andra perspektiv på coronakrisen än hälsomyndigheternas officiella linje – även om de som för fram sådana själva är läkare. Samtidigt nekar Pichai till att tech-jättens allt mer kritiserade censur skulle präglas av någon som helst politisk partiskhet.

Under onsdagen hördes ledarna för fyra stora techjättar i justitieutskottets underkommitté för konkurrenslagstiftning i det amerikanska representanthuset, där kongressledamöter hade möjlighet att ställa frågor till Googles Sundar Pichai, Facebooks Mark Zuckerberg, Apples Tim Cook och Amazons Jeff Bezos.

Facebook och Google är ett stort hot mot journalistiken i USA, konstaterade bland annat justitieutskottets demokratiske ordförande Jerrold Nadler i ett inlägg och beskrev Googles ställning i medialandskapet som en ”mycket farlig situation”.

Framförallt Sundar Pichai pressades i utfrågningen. Republikanen Matt Gaetz från Florida, som nyligen anmält Mark Zuckerberg för mened i ett tidigare hörande, tog upp nyliga uppmärksammade läckor om interna meddelanden på Google där man klargör hur sökresultaten manuellt kan påverkas för att missgynna ”svartlistade” medier – i praktiken framförallt konservativt inriktad media – och undrade varför Pichai i ett tidigare hörande nekat till sådana tillvägagångssätt.

Läs mer på nyadagbladet.se, Googles VD pressad i kongressens hörande – ”Vi jobbar inte politiskt”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här