När beslutet fattades att rädda de två cypriotiska storbankerna Laiki och Bank of Cyprus, tog nationen ett ödesdigert beslut som kort därefter kom att ge stora konsekvenser. Landets befolkning hade innan beslutet fattats, högljudd protesterat emot en behandling som Greklands och de cypriotiska demonstranterna målade banderoller och skyltar med texter som ”Hands off Cyprus” och ”Merkel you stole our lifesavings”, även en Merkel prydd med mustasch gick att skymta .

Först såg det ut som att Cyperns president faktiskt skulle motstå folkmordsprincipen från den ökända Trojkan. Man sökte med ljus och lykta efter alternativ och vände sig till Ryssland för att be om hjälp. Putin, som förstod att om Ryssland gick med på att betala Cypern, skulle det innebära att de gått med på den utpressningspolitik som EU fört mot nationen om att betala finanskrisen och ge vika för den fascistiska regim som Trojkan representerar, och man nekade Cypern hjälp. Avslaget mot Cyperns vädjan fick President Nikos Anastasiades att falla platt för påtryckningarna från Trojkan och gick med på att rädda de två största bankerna Laiki och Bank of Cyprus (BoC) med den ”nya” metoden med s.k. bail-in.

Istället för att traditionsenligt rädda bankerna med skattepengar utifrån, med en bail-out, är EU:s nya linje att finansiera räddningen av bankerna dvs. via bail-in av deras egna resurser genom aktiekapitalet, långivare, och om nödvändigt; medborgarnas insättningar. Men den nya arbetsmetoden är inte något drastiskt beslut fattat av en stressad EU-kommission, tvärtom, redan den 6:e juni 2012 lades ett förslag fram av kommissionen till Europaparlamentet om att etablera en EU-ram för rekonstruktion och avveckling av kreditinstitut och värdepappersföretag som en viktig hörnsten för det framtida skapandet av en bankunion.

Cypern har redan fått ett rejält smakprov på hur framtiden för landet kommer se ut, och med en president som nitiskt kungjort att man inte ser ett utträde ur euron som ett alternativ, kan det knappast påstås att den framtiden ser ljus ut. Att hävda från president Nikos Anastasiades sida att ”vi kommer inte på något sätt experimentera med framtiden för vårt land”, och samtidigt gå med på EU:s folkmordspolitik är en paradox som få kommer förstå sig på. Men parollen ”vem har sagt att det kommer vara enkelt” har varit för Trojkans mantra sedan 2007 för att få medlemsländer att vika sig för deras krav. Det är med ett viss mått av enkelhet som Trojkan genomför folkmordspolitiken i Europa och nation efter nation dukar under för denna ångvält. Ingen kan längre blunda för den humanitära katastrof som existerar i Grekland och där Spanien går samma väg till mötes. Vad gäller EU – ländernas framtid kan Cypern ses som en försökskanin för vad som nalkas om inte en adekvat lösning i form av trestegslösningen, genomförs omgående.

Dock bör den öppenhet kring Trojkans fascistiska metoder ses som ett framsteg för samtliga inblandade parter (dvs. EU-medlemsländerna) som numer vet vad som väntar dem och det går knappast att blunda för resultatet av fortsatta försök att ”bromsa bilen ur en uppförsbacke”.

Situationen i Cypern har snabbt gått utför sedan de för tre veckor sedan meddelat att de är i kris. Vad som hittills har hänt i Cypern i och med den två veckor långa stängningen av bankerna, då det förväntade kaoset som detta skulle medfölja, är långt värre än tillfällig kalabalik. Som följd av presidentens beslut har Cyperns ekonomi bromsat drastiskt. Vid bankernas återöppnande har företag blivit rånade på sitt arbetskapital genom beslagstagning av insättningar över 100 000 euro, och inget förutom fysiska pengar godtas som betalning över hela ön. En direkt konsekvens av detta är att lastbåtarna vid Limassol, Cyperns största hamn, inte kan lasta av sina fartyg då de som beställt varorna inte kan garantera någon betalning eftersom checkarna kommer från banker som Laiki och BoC och saknar täckning. Detta har lett till är att hyllorna i matvarubutiker börjar gapa tomma på specifika varor så som grönsaker och frukt och cyprioterna har börjat bunkra upp med nödvändigheter hemma.

Det stadium som tog Grekland månader att nå, har hänt på Cypern efter endast tre veckor.

Av: Malin Wik

Läs mer på larouche.se, EU:s ”nya” metod: bail-in istället för bail-out

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här