När beslutet fattades att rädda de två cypriotiska storbankerna Laiki och Bank of Cyprus, tog nationen ett ödesdigert beslut som kort därefter kom att ge stora konsekvenser. Landets befolkning hade innan beslutet fattats, högljudd protesterat emot en behandling som Greklands och de cypriotiska demonstranterna målade banderoller och skyltar med texter som ”Hands off Cyprus” och ”Merkel you stole our lifesavings”, även en Merkel prydd med mustasch gick att skymta .

Först såg det ut som att Cyperns president faktiskt skulle motstå folkmordsprincipen från den ökända Trojkan. Man sökte med ljus och lykta efter alternativ och vände sig till Ryssland för att be om hjälp. Putin, som förstod att om Ryssland gick med på att betala Cypern, skulle det innebära att de gått med på den utpressningspolitik som EU fört mot nationen om att betala finanskrisen och ge vika för den fascistiska regim som Trojkan representerar, och man nekade Cypern hjälp. Avslaget mot Cyperns vädjan fick President Nikos Anastasiades att falla platt för påtryckningarna från Trojkan och gick med på att rädda de två största bankerna Laiki och Bank of Cyprus (BoC) med den ”nya” metoden med s.k. bail-in.

Istället för att traditionsenligt rädda bankerna med skattepengar utifrån, med en bail-out, är EU:s nya linje att finansiera räddningen av bankerna dvs. via bail-in av deras egna resurser genom aktiekapitalet, långivare, och om nödvänd