I en artikel på tidskriften Expos webbsida försöker man ta nya tag mot den alltmer växande sanningsrörelsen. Man ”upplyser” om de konspiratoriska rörelserna i USA, vad de tror på, vilka argument de använder sig av o.s.v. och försöker med detta bygga upp ett retoriskt momentum som de sedan söker använda sig av för att i vanlig ordning och på sitt typiska EXPO-sätt, onyanserat försöker dra med sig allt som avviker från mainstream-åsikter eller som är samhällskritiskt.

När EXPO ”ljuger” vilket de gjort till en retorisk tradition, så använder de upprepat guilt-by-association-metoden. De är tvungna till sådant eftersom världen annars skulle bli alldeles för realistisk, krånglig och omöjlig att använda i deras syften.

Det börjar redan i inledningen, när de skriver: ”talesmannen Mikael Cromsjös medverkan i tv-programmet Debatt tidigare i år.” Redan här märker man att de varken är noggranna eller intresserade av sakdetaljer. SvT Debatt programmet ägde nämligen rum 2009!

De skriver vidare om Mikael Cromsjö: ”Hans försök att kombinera ett allmängiltigt kärleksbudskap med en antisemitisk världsbild mötte ingen överdriven entusiasm ens bland de närmast sörjande.” EXPO undviker det redan kända i sammanhanget, nämligen att Micke och jag blev blåsta på ett överenskommet programupplägg vilket ledde till en något oförberett och överspontant intryck av Micke i programmet. Vad de inte tar upp är att man försökte ljuga om påstådda webblänkar till författare med tveksamma antisemitiska åsikter.[1]

Men sen kommer vi till det otäcka. För ifall man är kritisk till något och ifall någon oseriös rörelse eller person också är det, så kopplas man automatiskt till den rörelsen. I detta fallet till en antisemitisk världsbild.

Med samma retorik skulle EXPO kunna skriva att de röd-gröna eller alliansen är rasister ifall de i riksdagen skulle rösta likadant som SD i någon som helst politisk fråga. Allt fungerar i Fablernas värld.

Att Cromsjö öppet och tydligt i samma program tar avstånd från alla typer av rasism eller antisemitism håller EXPO tyst om, allt för att inte tappa sitt retoriska momentum.

På samma sätt försökte EXPO-rörelsen nyligen sätta samman SD med sanningsrörelsen.[2] Fortfarande utan några som helst häftande bultar eller nitar. De hoppas på att uppseendeväckande skitsnack ska växa sig till en lögnaktig varböld och lösaktig ”ryktessanning”.

Det häpnadsväckande är att de fortfarande efter två Kalla Fakta program (med en EXPO-journalist som redaktör) och flera artiklar fortfarande inte kan vaska fram ett enda enkelt fakta som tydligt och klart kan märka ut sanningsrörelsen i Sverige till att vara varken extremistiskt eller antisemitiskt.

Ur EXPO-artikelns flora av lösryckta generaliseringar så kan jag nämna en. Man tar upp sanningsrörelsens varningar för att vaccinera sig för svininfluensan, men nämner inte att sanningsrörelsen fick rätt. Det FANNS de facto kopplingar mellan WHO och läkemedelsföretag.[3] Idag utreds dessutom fall där vaccinerade drabbats av sjukdomen narkolepsi (sömnsjuka).[4]

Artikeln påstår i samma slätstrukna, förljugna och onyanserade sätt att: ”Personer som ställer sig bakom 11 september-konspirationen påstår sig ofta tillhöra en ”sanningsrörelse” som kämpar för en oberoende utredning kring vad som egentligen hände i New York den morgonen. Protesterna har varit högljudda och har vid flera olika tillfällen tagits upp för diskussion i media. Till anhängarnas besvikelse har teorierna avfärdats utan större problem.”

När och var exakt har teorierna avfärdats annat än som en våt dröm på EXPO-redaktionen?

Överallt där jag diskuterat och debatterat 9/11 så uppstår samma situation. Ilskna anti-truthers försöker vinna debatten antingen med glåpord, bara pur irritation, lögner eller genom att inte svara på sakargument. Media använder sig av tystnad, lögner eller retorik. Men till allas irritation så ökar sanningsrörelsen för varje dag. Att 9/11-kommissionens sanningshalt är mer att likna med en schweizerost där korruption och avhopp gjorts till vardag, duckar man för, för att ta ett exempel.

EXPO försöker i artikeln koppla ihop alla typer av människor med en konspiratorisk uppfattning om något till att vara en del av sanningsrörelsen. För de vet inte vad de ska ta sig till. De saknar argument, fakta och inte minst hjärta och rättvisepatos.

Vad är då fakta? Det är:

EXPO som anser sig vara politiskt obundna har avslöjats med att i lönndom upplåta deras privata webbsidor till bl.a. SSU. [5]

De lever bl.a. på en tjallarverksamhet med anhängare inom bokhandelsbranchen a lá värsta STASI-stilen.

EXPO –influerade Svenska kommittén mot antisemitism väljer att titta bort och låtsas som det regnar när Israel avrättar civilister på internationellt vatten. Men använder gärna situationen till att lyfta fram antisemitism eftersom det ryktades om att någon på en av båtarna sagt något otrevligt om Israel.

EXPO verkar inte ha särskilt mycket med människors utsatthet att göra eller med en känsla för att stå upp för svaga eller utsatta grupper. EXPO-rörelsen verkar ha en egen agenda, det är en egen kår som främst försvarar sina personliga möjligheter till influens inom media och som syftar till att sopa rent från en djupare samhällskritik i allmänhet.

De använder sig gärna av en av historiens djävligaste och grymmaste händelser för att skapa en neutronbombsliknande retorik, men som i botten endast är avsett att tjäna dem själva. Jag skulle kunna välja många otrevliga ord komna ur ett förtvivlat hjärta, men biter ihop så gott jag kan.
EXPO ogillar sanningsrörelsen helt enkelt, de försöker snacka skit om oss, krångligare än så är det inte. Inte för att vi ljuger utan att för vi just söker en oberoende sanning. Tidernas största problem för lögnare, makt och korruption.

Jag säger som Zlatan, ”ta inte skit, ta ansvar”. När EXPO ägnar sig åt förtal så uppmanar jag att fortsätta att leverera obekväma fakta och att inte backa på rättvisepatos och integritet.

”The truth will set you free, but first it will piss you off.”

http://www.klarsikt.humancreations.se/post/2009/12/09/Med-ratt-att-ifragasatta.aspx

http://jonathanleman.blogspot.com/2010/08/konspirationismen-i-sd.html

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/pandemin-var-ingen-pandemi_5121183.svd

http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/infektion/oklart-om-narkolepsi-och-vaccin/

http://sv.metapedia.org/wiki/Expo

Artikel skriven av Mats Sederholm

Artikeln är redigerad av Vaken och finns i sin helhet under ”Originalartikel”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här