Har du drabbats av åderbråck? Det är små maskformade saker på benen, eller att de ser ut som små, blå knöliga upphöjningar. Kvinnor drabbas något oftare än män, men båda könen kan få det. Det är vanligast att de dyker upp vid 30-40-årsåldern, men de kan komma när som i livet. Det går att få hjälp med åderbråcken och sina besvär med dem. Bland annat finns det behandlingar på Aderbracksklinikerna. En del har inga fysiska besvär med dem, men då de inte är så snygga att se på så kan det ge besvär psykiskt.

Vilka behandlingar finns mot åderbråck?

Det finns idag flera olika sorters behandlingar mot åderbråck. Är det så att du har lindriga symptom, så kan du testa att använda dig av stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. De kan lindra de symptom du känner av. Andra metoder som finns är naturläkemedel, krämer med mera. Det finns även ett kirurgiskt ingrepp som kallas för stripping. Då gör man ett snitt i ljumsken, för ner en vajer till knät och drar ut den ven som orsakar åderbråcken. Det finns även de behandlingar som inte kräver ett kirurgiskt ingrepp. Det är då bland annat skum, laser, injektioner, virknålsteknik, lim med mera.

Varför drabbas man av åderbråck?

En mycket vanlig orsak är ärftlighet. Men det drabbar även personer som är överviktiga med högt BMI, eller då man är gravid. Det går att minimera riskerna att få det genom att ha en sund diet, en hälsosam vikt och genom träning. Det är oftast ofarligt att drabbas av åderbråck, men kan ge besvär och smärta. Sedan så kan det vara så att det kan leda till sår som inte läker eller att de kan orsaka blodproppar. Om du drabbats av åderbråck och känner av besvär så tveka inte att ta kontakt med din läkare för att få hjälp med behandling.