Den störtade presidenten Evo Morales i Bolivia berättar att den övertagande Jeanine Añez-regimen hotade familjerna i den sittande regeringen och att de brände deras hus för att jaga ut dem. Morales flydde till Mexiko och han söker nu asyl i Argentina. Samtidigt terroristförklaras Morales av Jeanine Añez. Morales kallar maktövertagandet för en litiumkupp.

Den sydamerikanska kanalen TeleSUR och en intervju av den oberoende Intercept-journalisten Glenn Greenwald med Morales ger en annan bild än den som den självutnämnde Jeanine Añez målar upp av händelseutvecklingen.

Interimspresidenten Jeanine Añez anklagar Evo Morales för korruption, uppvigling och terrorism och utlyser en häktningsorder mot Morales. Morales menar att Jeanine Añez övertagande är en grym militärkupp. Han berättar för Glenn Greenwald att hans barn hotats av den kuppande regeringen och därför flytt till Argentina.

Upptakten till händelseutvecklingen var valet som fastställde Morales som vinnare den 20 oktober 2019. Dagen därpå arrangerade det konkurrerande partiet med sin partiledare Carlos Mesa starten på kuppen. Mesa samlade ihop militanter vilka förklarade valet som ogiltigt. De började omedelbart bränna vallokaler runt om i Bolivia. Andra oppositionella krävde Morales avgång och det startades strejker i landet.

The Organisation of the American States (OAS) har påstått att valfusk skedde, men utan att kunna presentera belägg för detta, enligt flera bedömare.

Anders Romelsjö som driver sajten GlobalPolitics.se påpekar att OAS som helt domineras av USA hade en valobservatörsgrupp vid valet den 20:e oktober. Dagen efter valet, innan alla röster räknats, släppte OAS ett pressmeddelande där de annonserade sin: ”…djupa oro och förvåning i den drastiska och svårförklarade förändringen i trenden från de preliminära resultaten”.

Centrum för ekonomisk och politisk forskning (CEPR) i Washington USA har analyserat valet i detalj och kommit fram till att:

”…det finns inte några bevis för att det fanns oegentligheter eller fusk”.

”Inga fakta har presenterats som motsäger att Evo Morales vann presidentvalet nyligen. Han fick 47,1% av rösterna mot oppositionens 36,5%.”

Läs mer på newsvoice.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här