DET SJUNDE TORNET – en ödestiger kollaps

En presentation av Niels Harrit, lektor i kemi på Köpenhamns universitet.

Fram till den 11:e september 2001, förknippade de flesta människor New Yorks stadsbild med World Trade Centers tvillingtorn. WTC-komplexet bestod dock av fler byggnader än så. Den yngsta av dessa, kallade WTC7, var en imponerande stor kontorsbyggnad bestående av 47 våningar fördelade på 186 meter. Arean på bottenplanet var inte större än en fotbollsplan.

WTC7 träffades aldrig av något flygplan. Ändå kollapsade den helt symmetriskt och med samma hastighet som fritt fall, sju timmar efter tvillingtornen, vilket förärat den en plats som den mest oväntade kollapsen någonsin av en modernt konstruerad byggnad.

Kvällens presentation kommer att ta upp de faktiska omständigheterna kring denna händelse. Dessa fakta kommer sedan att vägas mot den officiella redogörelse så som den framställts i en rapport från NIST (National Institute of Standards and Technology). Enligt rapporten från NIST kollapsade WTC7 som ett resultat av kontorsbränder som härjade på ett par av dess våningar. Aldrig förr i historien – eller efter denna remarkabla händelse – har en skyskrapa av stålkonstruktion fallit samman pga av brand.

I presentationens andra del föreslås det att kollapserna av samtliga WTC-byggnader var ett resultat av kontrollerade explosioner. Det samlade bevismaterialet pekar mot användning av termit (en blandning av aluminium och olika metalloxider som används för att skära och svetsa i stål). De senaste fynden visar på oreagerat nano-termit i dammet från de kollapsade byggnaderna.

Tid finns avsatt för frågor och diskussion.

Plats: Kulturföreningen Gryning, Karlsgatan 7, ingång genom järngrinden och sedan dörren ner till höger.
Inträde: 50 kr, fika ingår
Tid: 6/11 (år 2011). Öppet från 18.30, presentationen börjar 19:00, avslutas ca 20:30 och diskussionstid till 21:30 om man vill.

gryningskultur.wordpress.com, Föreläsning med Niels Harrit 6/11 (år 2011) i Helsingborg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här