Med industrialismen steg vår levnadsstandard till den grad att vi slapp sätta barnen i arbete på åkrar och i fabriker. Vi fick till och med råd att ha en förälder hemma om man ville. Detta var en nivå av frihet som aldrig tidigare i världshistorien varit möjlig. Men i sin omättliga hunger på skatteintäkter har staten sedermera beslutat att det är effektivare att sätta barn på institutioner medan båda föräldrar arbetar. Rent praktiskt genomförs denna plan med både ekonomiska styrmedel och en högljudd propaganda. En hemmamamma säges från politiskt håll inte ”bidra” till samhället utan är snarare en slags parasitisk varelse som går omkring i en onödig lyxtillvaro. Detta offentliga synsätt sprids via medier och utbildningsinstitutioner, varför det krävs ett stort personligt mod för att våga stå emot det. Hemmaföräldrar har blivit en utrotningshotad art, även om det på senare tid tycks växa upp ett motstånd mot den offentliga linjen.

Bo C Pettersson är ordförande i föreningen Barnens Rätt Till Föräldrarnas Tid.

Utbildad civilingenjör och civilekonom, har jobbat för stora företag i Sverige och utomlands men är sedan 20 år tillbaka egen företagare som teknisk skribent.

Han har alltid varit intresserad av filosofi och politik, inte minst av familjepolitik, och är bekymrad över att det senare begreppet över huvud taget existerar.

Freedomfest 2012: Bo C Pettersson – Staten och barnen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här