”Jag tror att det största problemet är att vi inte har en världssyn som kommer från människorna själva, från marken, från påverkan på både jord och samhälle”

Helena Norberg-Hodge är filmskapare, författare och debattör i frågor om framtidens ekonomi. Hon har efter många års arbete i flera länder bl a i Ladakh, lilla Tibet, producerat filmer och skrivit böcker. Nu arbetar hon för en organisation som kallas Local Futures, som vill värna om mindre lokala och ekologiska samhällsalternativ.

I TV-inslaget ger Helena en vidare bild av innebörden kring mer frihandel i världen, både det aktuella TTIP mellan EU och USA och historiskt. Hon ifrågasätter frihandelns syfte.

”Frihet för vem?” säger Helena.
”Frihet för stora företag som har monopol och har stark påverkan på våra regeringar. Regeringarna behöver förstå att med mer frihandel blir länder fattigare i förhållande till bankerna.”

Helena Norberg-Hodge uppmanar till att säga ”vänta”, vi måste trycka på pausknappen. Hon menar att stora multinationella företag idag skapar vår världssyn och vårt samhälle. De påverkar vår kultur, vår identitet och våra regeringar. Det är samhället som måste skapa affärerna, inte att affärerna skapar samhället.

 

Se filmen The Economics of Happines:
http://www.theeconomicsofhappiness.org/

Läs mer om och av Helena Norberg-Hodge:
http://www.localfutures.org/

Originaltext: 2op.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här