Det indiska rådet för medicinsk forskning (ICMR) avbröt i år ett vaccinationsprogram mot livmodercancer efter att fyra flickor dött. Programmet var en del av en tvåårig studie där man undersöker samhällsnyttan av vaccin i folkhälsoprogram. Vaccinet det gäller är Gardasil från Merck..

Bland de 120 flickor som ingick i testet inträffade fyra dödsfall och flera andra fick komplikationer som magsjukdomar, epilepsi, huvudvärk och tidig mens. Dödsfall har rapporterats i andra länder där unga kvinnor avlidit eller fått svåra komplikationer bara timmar efter att de vaccinerats mot HPV.

Brinda Karat som är ledare för det indiska kommunistpartiet är starkt kritisk. Hon menar att läkemedel och vaccin måste gå genom tre faser av kliniska tester för att få testas på barn. Gardasil testades endast en gång på en grupp av 110 flickor som följdes upp en månad efter vaccinationstillfället och då tittade man endast på immunförsvarets respons efter vaccinationen. Karat säger vidare att vaccinet blivit godkänt för 27-åriga kvinnor utan att några tester gjorts för denna åldersgrupp. Enligt Karat har man inte följt vetenskaplig logik eller etiska riktlinjer vid något steg av vaccintesten.

Efter att ha läst om otaliga fall där unga kvinnor har dött eller fått svåra komplikationer kort efter att de blivit vaccinerade och detta i flera länder, kan man fråga sig om detta vaccin verkligen är så nödvändigt. Om statistiken fortsätter att vara lika dyster kommer unga kvinnor som tar Gardasil både riskera sitt liv och sin hälsa.

Källa: Dnd India, Fyra flickor döda i indiskt vaccinationsförsök

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här