Han avslöjade PRISM-skandalen

Personen som ligger bakom avslöjandet i USA om övervakning av amerikanska medborgare träder nu fram. Edward Snowden, 29 år, säger sig vara beredd på att han kommer att demoniseras av amerikanska myndigheter.

– Jag vet att medierna uppskattar när den politiska debatten blir personlig, och jag vet att staten kommer att demonisera mig, säger han till brittiska tidningen The Guardian.

Snowden har ett förflutet både hos CIA och NSA, visar det sig. Hos CIA arbetade han med tekniska uppgifter. Hos NSA har han under de senaste fyra åren arbetat som anställd via externt kontrakterade bolag, som Booz Allen och datajätten Dell.

Att Edward Snowden nu går ut offentligt är, enligt The Guardian, hans eget val. Ända sedan han bestämde sig för att göra ett stort antal topphemliga dokument offentliga var han fast besluten att inte söka skydd som anonym uppgiftslämnare.

– Jag har inte för avsikt att dölja vem jag är, eftersom jag vet att jag inte har begått något fel, säger ”visslaren” (whistleblower).

Det torde redan stå klart att Snowden går till historien som en av USA:s främsta visslare – tillsammans med föregångare som Daniel Ellsberg, krigsanalytikern som offentliggjorde det som kom att kallas the Pentagon Papers, och Bradley Manning, soldaten som i dagarna ställts inför rätta för att till Wikileaks ha överlämnat tiotusentals hemliga handlingar han kom över i sitt arbete.

Edward Snowden säger att han har ”levt mycket komfortabelt”, inbegripet sådant som en hyfsat hög årslön (cirka 200.000 dollar), en flickvän som han delat bostad med på Hawaii, en solid karriär och en familj han älskar.

– Jag är redo att offra allt detta, eftersom jag inte med gott samvete kan tillåta att USA:s myndigheter krossar privatlivet, friheten på nätet och grundläggande friheter för människor världen över med det massiva övervakningsmaskineri som man bygger upp i hemlighet, säger Snowden till tidningen.

Trots att han med öppna ögon nu träder fram inför offentligheten underströk Snowden gång på gång under intervjun att han önskar undvika det massmediala ljus som hädanefter kommer att riktas mot honom.

– Jag vill inte bli offentligt uppmärksammad, eftersom jag inte vill att storyn ska handla om mig. Jag vill att den ska handla om vad USA:s myndigheter ägnar sig åt.

Visslaren säger sig inte frukta konsekvenserna som följer av att han träder fram, förutom att detta steg kommer att leda till att fokus kommer att styras bort från de förhållanden han med sina avslöjanden just lyft fram. Edward Snowden menar att medierna har en förkärlek för en politisk debatt som blir personfixerad, att ljuset nu riktas mot personen Edward Snowden.

– Och jag vet att staten kommer att demonisera mig, säger han vidare.

Källa: DN.se / The Guardian

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here