Idag finns det åtminstone en dammsugare i alla svenskars hem. Dessa mackapärer tillåter oss att hantera smuts som samlas och rengöra bostaden på bara några minuter. Men har du någonsin tänkt på mängden el som förbrukas för att du ska få ett skinande rent hem?

Visst måste vi dammsuga. Men precis som vi källsorterar och släcker lamporna när vi lämnar ett rum kan vi inte undvika de skador på miljön som våra materiella städvänner orsakar. Så varför inte ersätta din gamla dammsugare med en mer miljövänlig version? Här går vi igenom hur du hittar den mest miljövänliga dammsugaren på marknaden med hjälp av ett dammsugaretest.

Ett dammsugaretest jämför energiklassen

Att hitta en miljövänlig dammsugare är inte alltid det enklaste. Då måste du jämföra de olika modellerna som finns från de olika varumärkena och se vilka som uppfyller de miljökrav du ställer. Vi föreslår därför att du använder dig av ett test dammsugare för att hitta den “grönaste” dammsugaren på marknaden.

I ett dammsugaretest jämförs bland annat energiklassen. Det vill säga den dammsugare som är mest energisnål och därmed även en hållbar produkt. Idag är de flesta dammsugarna på svenska marknaden rätt energivänliga, men det betyder inte att du kan ställa ytterligare krav. Försäkra dig först och främst om att dammsugaren har ett A-betyg, vilket som innebär att den har en årlig förbrukning som ligger under 30 kWh.

Har dammsugaren dammsugarpåsar eller inte?

Förutom att granska ditt nya städverktygs energiklass bör du undersöka huruvida din nya dammsugare har dammsugarpåsar eller inte. Det mest miljövänliga valet är naturligtvis de dammsugare som inte samlar allt damm i engångspåsar. Detta eftersom påsarna endast går att använda en gång innan de måste bytas ut. Samtidigt tenderar dammsugare med påsar att förlora sin effektivitet i takt med att påsen fylls. Då är det inte bara ett mer klimatsmart val med en dammsugare utan påsar, men också mer fördelaktigt för dig som vill hålla hemmet skinande rent kontinuerligt.

Återigen föreslår vi att du använder ett dammsugaretest för att hitta den bästa påslösa dammsugaren. De flesta handdammsugare innehåller en behållare som samlar dammet istället, så därför föreslår vi att du kikar på ett handdammsugare test. Då kan du se en lista över olika påslösa handdammsugare på marknaden och jämföra dem samtidigt som du har deras energiklass i åtanke.

 

Säg hejdå till klimatboven!

Att välja en miljövänlig dammsugare är kanske inte något av det fösta du överväger inför ditt nya köp. Men vi bär alla ett ansvar, och om du använder en dammsugare regelbundet, kanske till och med varje dag, kan en dammsugare vara en riktig klimatbov. Se därför till att välja en dammsugare som är energieffektiv för att spara på miljö.

En klimatsmart dammsugare kan dessutom vara riktigt fördelaktig för din plånbok. För det första säger det sig själv att en energisnål dammsugare kostar mindre i längden. För det andra slipper du tänka på kostnaden för engångspåsar om du väljer en påslös dammsugare. Säg hejdå till klimatboven för din egen skull och för miljöns skull och köp en klimatvänlig dammsugare istället!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här