Att byta lakan en gång i veckan är en väldigt bra start för att hålla det rent och fräscht men har du någonsin rengjort din madrass?

De flesta tänker sällan på ett ordentligt rengöring av den stora madrassen vid flyttstädning och överväger inte behoven för att göra det. Dock så visar det sig att när du får reda på fakta och olika skäl till att genomföra den ordentliga städningen så kommer det bli svårt att ignorera renheten av din madrass.

Enligt Ohio State University, en använd madrass kan ha något från 100,000 till 10 miljoner dammkvalster inuti. Detta är på grund av att dammkvalster matas av döda hudceller och dem finns det gott om över hela madrassen eftersom vi spenderar så mycket tid i våra sängar. Men det som kan mest irritera vår hud och lungor är inte ens själva kvalster utan deras avföring. Så vad kan man göra om detta inte-så-lilla problem? Du kan byta sängkläder så ofta du kan, helst en gång i veckan men annars varannan.

En professor på Emory Universitetet talade om för CNN i 2010 att ”Det kan verkligen förbättra inte bara kvalitet av sömnen utan också minska chanserna att man får kvalster och angrepp av sänglöss.”

Det är lättare sagt än gjort tänker ni, man kan ju inte bara kasta in sin madrass i tvättmaskinen och få den ren och fin tillbaka. Men ingen fara! Dessa fyra enkla steg ni kan följa för att rengöra era madrasser hemma vid städning:

1. Tvätta i varmt vatten

Först av allt tar ni av sängkläderna och tvättar dem i varmaste vattnet ni kan ha. Detta kommer att döda alla bakterier och kvalster som finns på sängkläderna.

2. Använd bakpulver

Under tiden då tvätten är igång, stänk bakpulver över hela madrassen (det funkar jättebra att använda en sil). Om ni önskar så går det att hälla några droppar av lavendel olja för att få bort gamla lukter som kan utgå från din madrass.

3. Låt det ta in allt

Sedan låter du madrassen att suga åt allt i minst en timme. Har du tid så kan du lämna den i flera timmar så allt verkligen tas in.

4. Använd en dammsugare

Efter det använder du dig av en dammsugare för att dammsuga upp all bakpulver. Använd gärna ett annat munstycke till det om du har. Gör detta sakta, om du tar tiden för varje del av madrassen så kommer den också att suga upp mycket damm som har samlats inuti madrassen.

För en djupare rengöring kan ni också ångtvätta madrassen. Ångtvätt hjälper verkligen med att få ut gamla fläckar och även göra madrassen luktfri. Låt sedan madrassen att torka i tre till fyra timmar innan du sätter på nya lakan och allt tillbehör. Vill du att din madrass ska hålla extra länge kan det vara värt att köpa ett komplement till bäddmadrassen, en extra och mycket tunnare underlägg som kommer att förvara din madrass riktigt bra. Glöm bara inte att tvätta den en gång i månaden också.

Förresten, dina kuddar kan också innehålla dammkvalster, särskilt om du svettas mycket på natten. Var noga med att tvätta dina kuddar regelbundet och byta ut dem till nya vartannat år.

Tänk på att du tillbringar en tredjedel av ditt liv i din säng, vi tycker det är viktigt att du håller den så ren som du skulle ha gjort med en annan yta i hemmet, om inte mer.

Om du är noga med att rengöra din sovmadrass regelbundet kan du bokstavligen vara lugn!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här