Vad är en bilfoliering, till att börja med? Foliering är ett bra sätt att förhöja och förändra utseendet på din bil; ett enkelt sätt att göra den unik och personlig. Det fungerar också bra på till exempel motorcyklar, lastbilar, båtar eller andra fordon. Med en bilfoliering klär du om din bil med hjälp av en typ av plastfolie. Du kan välja att klä om hela bilen i en helt ny färg, eller att lägga till olika detaljer, s.k. striping. Det finns många olika mönster, färger osv. att välja mellan – det är egentligen bara du som sätter gränserna för vad du vill ha på din bil. Alternativet till foliering är omlackering, men det är både dyrare och mer omständligt. En bilfoliering fungerar även bra för att skydda lacken under; det ger i längden ett högre andrahandsvärde på din bil, om du en dag skulle bestämma dig för att sälja den.

 

Hur länge håller en foliering?

Om du folierar din bil på ett bra och korrekt sätt så ska den hålla i allt mellan 8 till 12 år beroende på vilken folie man väljer – men det kan även vara väldigt individuellt. Den yttre påverkan på ett fordon kan se väldigt olika ut, och är det som framför allt är avgörande för hållbarheten. Det beror mycket på hur mycket bilfolieringen slits; hur mycket du använder bilen, hur ofta den tvättas, om du skrapar i något och så vidare. Men i vanliga fall så ska en foliering hålla här pass länge, även om de kan hålla längre om du vårdar den väl. Även tvärtom, om du använder din bil mycket eller om den utsätts för slitage (till exempel blir smutsig ofta) så påverkar även det hållbarheten. En sak som även det påverkar hållbarheten är vem som utför arbetet; få din foliering utförd av en fackman/en auktoriserad firma med erfarenhet av bilfoliering. Stockholm, Malmö, Göteborg och de flesta större städer har företag som erbjuder bilfoliering. Ett väl utfört arbete kan öka livslängden avsevärt.

 

Vad ligger priset på?

Priserna kan variera, beroende på vilken firma du anlitar och om du folierar hela bilen eller bara delar av den. Även vilket material du väljer att använda dig av påverkar priset. Vilken typ av arbete du vill utföra på din bil spelar också in; vill du göra ett arbete på hela bilen, göra en striping eller kanske foliera mer än en striping men ändå inte hela bilen? Någonstans mellan 10.000 och 25.000 kronor är ett bra riktmärke. Då är tiden för arbetet inräknat; det kan ta upp till tre arbetsdagar innan bilen är färdig. Vill du att göra en striping och foliera detaljer på bilen – till exempel eldflammor – så blir priset lägre. Det finns som synes olika faktorer som påverkar priset. Det bästa är att vända sig till ett företag för en individuell offert.

 

Vad ska man tänka på efter en bilfoliering?

Tvätta bilen som vanligt; om du håller den ren så håller folieringen längre. Undvik starka avfettningsmedel och andra allt för starka kemikalier. Du kan använda borsttvätt, men om tvätten har slitna borstar så kan det hända att folien repas. Högtryckstvätt går bra att använda, men har inte för varmt vatten (max 35 grader) och håll ett avstånd med minst en halvmeter. Detta för att skydda bilfolieringen så mycket som möjligt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här