IMSI-fångare är bärbara övervakningsverktyg som används för att spionera på tusentals telefoner i ett specifikt målområde, spåra deras läge, avlyssna samtal, meddelanden och datatrafik. De är tänkta att bidra till att identifiera grova brottslingar, men kan inte fungera utan att oskyldiga människor också övervakas.

Många polisdistrikt i Storbritannien har IMSI-fångare, men de vägrar att tala om för allmänheten hur och när de används. Även om staten använder dessa sparsamt, vad händer om brottslingar har också tillgång till tekniken?

VICE News besöker London för att titta närmare på dem, sedan går dem och shoppar på en statlig säkerhetsmässa, och slutligen finner  dem ett teknikföretag som är mycket villiga att sälja övervakningsutrustning likt IMSI-fångare helt utan några motkrav på att utrustningen kommer användas på ett ansvarsfullt sätt.

3 KOMMENTARER

  1. Det som är nytt för polisväsendet är gamla nyheter inom kriminella kretsar och terrornätverk då de inte behöver fundera på kostnaderna.

  2. Om svensk polis skulle använda IMSI anser jag att dom bryter förtroende-förhållandet med folket. Ska nog börja ’sniffa’ efter sådana här IMSI-jönsar när jag är ute och rör mig i politiska ärenden, från och med nu.

  3. IMSI-fångare fungerar bara för GSM så de försöker styra om från 3G och 4G då 3G och 4G näten inte går att avlyssna. Det finns en Android ISMI Catcher Detector att ladda ner till mobilen för att hitta IMSI-fångare.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här