– Det finns inget vapenhot från Irans helt kontrollerade kärnkrafts- och forskningsprogram, skriver en av USA:s ledande kärnvapenexperter i ett öppet brev till president Obama. Han heter Clinton Bastin och har varit direktör för USA:s program för tillverkning av kärnklyvningsmaterial och kärnvapenkomponenter. Bastin har arbetat i ledande positioner i amerikanska regeringen sedan 1950-talet och har arbetat som konsult åt regeringen i ickespridningsavtalsfrågor. 1970 gick han i detalj igenom de amerikansk-iranska samarbetsplanerna för kärnkraft och har hållit sig á jour med Irans kärnkraftsprogram sedan dess.

I sitt brev till Obama som även skickats till Irans FN-ambassadör och gjorts offentligt för vetenskapstidskriften 21st Century & Technology skriver Bastin:
– Sanktioner baserade på falska påståenden om ett hot, har skadat Irans ekonomi och iraniernas dagliga liv, försvårat fungerande förhandlingar med Iran för att lösa problemen och ökar farorna i världen.

– Slutprodukten för Irans gascentrifuger skall bli höganrikad uranhexafluorid, en gas som inte kan användas för vapentillverkning. Att omvandla gasen till metall, tillverka komponenter och montera ihop dem med mycket explosiva material med hjälp av farlig och svår teknik, som aldrig har använts i Iran, skulle det ta många år efter man undanfört tre ton låganrikad urangas från helt kontrollerade lager. Det vapen som då kan fås fram, om det är avsett att skickas iväg med en robot, skulle ha en effekt motsvarande det ett kiloton av vanlig dynamit.

– Ritningar på vapen funna i Iran av IAEA:s inspektörer är förfalskningar, gjorda av dissidenter för att skada Iran. En ritning för ett atomvapenprogram skulle förvaras i ett topphemligt kassaskåp och aldrig ses av inspektörer.

Bastin har i detalj gått igenom problematiken i en intervju i 21st Century & Technology, den 18 november 201. Den finns på http://www.21stcenturysciencetech.com/Articles_2011/Bastin_Interview.pdf

Källa: larouche.se, Inget atomkrigshot från Iran

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här