FN:s barnfond Unicef rapporterar att över 80 000 barn i norra Gaza just nu svälter eller är på gränsen till svält, och inom ett par veckor kan den siffran ha höjts till över 100 000.

Vid mitten på juli kan så många som 1,1 miljoner människor i Gaza ha nått det värsta skedet av hunger: en extrem bris på mat och svår svält, död och nöd och akut undernäring, rapporterar New York Times.

Varför kommer då hjälpen inte in i Gaza? Enligt en dokumentär som visas på den alternativa mediasajten The Grayzone, så bussas grupper av civila israeler, däribland många bosättare, till gränsövergångar, där de blockerar dem och hindrar lastbilar med mat, mediciner och vatten att komma in i Gaza. Militären försöker inte hindra dem, utan är tvärtom behjälpliga och säger att de inte kan hålla gränsövergången öppna på grund av demonstranterna.

Enligt Max Blumental som kommenterar dokumentären så använder den israeliska regeringen dessa civila som en slags proxy. Det skulle se illa ut om militären stoppade hjälpen från att komma in, så man låter demonstranterna göra det i stället.

Israeliska demonstranter som intervjuas in dokumentären berättar att de inte har något emot att Gazaborna svälter ihjäl. Döda dem alla, säger en tjej. Bästa lösningen, säger en man, är att de transporteras till Europa, eftersom den kontinenten redan tagit emot stora mängder flyktingar de senaste tio åren. Flera som intervjuas är också positiva att flytta till Gaza när området etniskt rensats på palestinier.

Journalist infiltrates Israel's grassroots pro-genocide protest


Källor:

aftonbladet.se

nytimes.com

Israeliska demonstranter stoppar hjälp från att komma in i Gaza

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här