Israel har väckt stor uppmärksamhet för att gå i den absoluta fronten för mycket långtgående coronarepression av sin befolkning och en hårdför vaccinationskampanj, där man exempelvis redan i ett tidigt skede bland annat införde ett medicinskt apartheid-system som stänger ute ovaccinerade personer från samhällslivet. Israeliska analytiker har samtidigt riktat frän kritik mot premiärministern Benjamin Netanyahu för att använda landets coronapolitik och sin relation med Pfizers vd som ett sätt konsolidera sin makt inför valet under våren.

Många trodde tidigare att coronakrisen skulle ta luften ur Benjamin Netanyahus chanser att behålla den politiska makten över Israel. I verkligheten har analytiker pekat på att samarbetet med Pfizer och landets omfattande massvaccineringskampanj dock tvärtom verkar ha stärkt hans möjligheter att göra det.

Times of Israel kunde tidigt rapportera hur Netanyahu var mycket snabbt ute och slöt ett avtal med Pfizer för att säkerställa att massvaccinationsprogrammen skulle kunna fortgå utan problem och bli färdigt först i världen.

– Jag bad om att få prata med honom (Bourla) och han svarade omedelbart. Det verkar som att Albert Bourla är mycket stolt över sitt grekiska och judiska arv från Thessaloniki och han sa till mig att relationsbyggandet mellan Grekland och Israel som jag har lett under de senaste åren är mycket viktiga för honom, sade Netanyahu och förtydligade vidare att man var säkra på att snabbt bli färdiga med vaccinleveranserna till landet.

Redan i november 2020 hade man beställt sex miljoner doser i ett land med knappt nio miljoner invånare och betalat knappt 30 miljoner dollar för dessa. De kommande månaderna säkrade landet sedan ytterligare miljoner vaccindoser från Pfizer och Moderna. Man tog även kontakt med Ryssland och beställde 1,5 miljoner vaccindoser av det ryska vaccinet förutsatt att det skulle klara de nödvändiga testerna.

– Överenskommelsen som jag har gjort med Pfizer ger oss möjligheten att vaccinera alla israeliska medborgare över 16 år redan i slutet av mars och kanske till och med tidigare, kunde Netanyahu förkunna under en presskonferens redan i januari i år.

Maayan Jaffe-Hoffman på Jerusalem Post tror visserligen att Pfizer gjorde ett rent affärsmässigt beslut genom att storsatsa på massvaccinationsprogram i Israel, men för fram att samarbetet mellan Netanyahu och läkemedelsjätten samtidigt mycket väl ha räddat den israeliske premiärministerns karriär och politiska inflytande.

Orsaken till detta, menar Jaffe-Hoffman, är att israeler har kort minne och som en följd av att en majoritet av dem vaccinerats redan i mitten av mars och fått sina hårt kritiserade vaccinationspass innan valet så kan detta av väljarna tolkas som att Netanyahu styrt upp situationen i landet och ”besegrat pandemin” – långt tidigare än något annat land. Även om det inte ökar stödet för den hårt kritiserade premiärministern tror hon att israelernas ”tacksamhetskänslor” kan leda till att färre väljer att överge Netanyahu och att han som en följd kan behålla den politiska makten.

Ett land som skulle bli bland de första att undslippa coronaviruset skulle kunna vända helt om och rösta på honom av tacksamhet”, skriver Jaffe-Hoffman.

Hon pekar på att om det israeliska samhället mer eller mindre återgår till det normala så kommer även röstdeltagandet att vara högt – något som i sig också tenderar att gynna både det parti som för närvarande har makten och de partier som är störst; och där återfinns Netanyahus Likud.

Att Netanyahus Israel lyckades bli ”färdigt” med den omfattande vaccineringskampanjen tidigare än något annat land är också någonting som kan ha gjort landet till ett internationellt ”föredöme” och gett Netanyahu en sorts ”hjältestatus” även utan Israels gränser bland olika internationella ledare, menar Jaffe-Hoffman.

Läs mer på nyadagbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här