Jihadister arresterade med dödlig stridsgas i Turkiet

Turkiska säkerhetsstyrkor fann 2 kg av stridsgasen sarin när de genomförde en husrannsakan hos en grupp syriska rebeller med kopplingar till al-Qaida under onsdagen, rapporterar RussiaToday och BBC.

De gripna misstänks tillhöra al-Nusra, en förgrening av al-Qaida, som strider tillsammans med rebellerna i Syrien mot regeringen al-Assad.

Totalt greps 12 personer i räden, varav sex sedan släpptes. Saringasen återfanns i terroristernas hem i södra delen av Turkiet, nära gränsen mot Syrien. Polisen misstänker att gasen skulle användas i en terrorattack mot den turkiska staden Adana.

I samband med tillslaget beslagtogs också flera vapen.

Bedömare har tidigare varnat för att NATO:s omfattande stöd till rebellerna i Syrien kan slå tillbaka på hemmaplan. Enligt uppskattningar från franska läkare är över hälften av rebellsoldaterna i Syrien utländska jihadister.

FN har tidigare varnat för att de har ”starka indikationer” på att rebellerna använder stridsgas i inbördeskriget i Syrien. USA:s president Barack Obama hade klargjort att om al-Assad använde stridsgas skulle landet invaderas och avfärdade FN:s varningar som konspirationsteorier – istället var det al-Assad som låg bakom, menade USA.

Vita huset har ännu inte gjort några officiella uttalanden om onsdagens incident.

Originalartikeln skriven av Fria Tider

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here