Turkiska säkerhetsstyrkor fann 2 kg av stridsgasen sarin när de genomförde en husrannsakan hos en grupp syriska rebeller med kopplingar till al-Qaida under onsdagen, rapporterar RussiaToday och BBC.

De gripna misstänks tillhöra al-Nusra, en förgrening av al-Qaida, som strider tillsammans med rebellerna i Syrien mot regeringen al-Assad.

Totalt greps 12 personer i räden, varav sex sedan släpptes. Saringasen återfanns i terroristernas hem i södra delen av Turkiet, nära gränsen mot Syrien. Polisen misstänker att gasen skulle användas i en terrorattack mot den turkiska staden Adana.

I samband med tillslaget beslagtogs också flera vapen.

Bedömare har tidigare varnat för att NATO:s omfattande stöd till rebellerna i Syrien kan slå tillbaka på hemmaplan. Enligt uppskattningar från franska läkare är över hälften av rebellsoldaterna i Syrien utländska jihadister.

FN har tidigare varnat för att de har ”starka indikationer” på att rebellerna använder stridsgas i inbördeskriget i Syrien. USA:s president Barack Obama hade klargjort att om al-Assad använde stridsgas skulle landet invaderas och avfärdade FN:s varningar som konspirationsteorier – istället var det al-Assad som låg bakom, menade USA.

Vita huset har ännu inte gjort några officiella uttalanden om onsdagens incident.

Originalartikeln skriven av Fria Tider, Jihadister arresterade med dödlig stridsgas i Turkiet

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här