USA:s vicepresident Joe Biden höll under onsdagen ett tal vid det amerikanska flygvapnets officershögskola Air Force Academy i Colorado. Han uppmanade bland annat kadetterna att strida för en USA-dominerad ”ny världsordning”.

– Jag tror att vi, och framför allt ni, har en otrolig möjlighet att ta ledningen för att forma en ny världsordning för 2000-talet som överensstämmer med amerikanska intressen och gemensamma intressen, sade Biden enligt Colorado Springs Gazette.

Han underströk att den amerikanska militära närvaron utomlands tjänade ett högre syfte, och drog paralleller till andra världskrigets efterspel.

– I våra farföräldrars generation fanns en överväldigande önskan att ta hem varenda en av de 12 miljoner soldater som var stationerade i Europa och Asien. Men de visste att de var tvungna att lägga grunden för en ny världsordning, en ordning som ledde till den längsta period av ihållande fred i Europas och Asiens historia
, sade han.

Bidens militaristiska tonläge skilde sig från president Barack Obamas, som i sitt tal vid arméns officershögskola West Point tidigare i veckan istället poängterade att det amerikanska maktutövandet framöver skulle bygga mer på diplomati än våld, i takt med tillbakadragandet av trupperna från Mellanöstern.

Enligt The New American har Joe Biden använt sig av termen sedan början av 1990-talet, och bland annat propagerat för att FN:s säkerhetsråd ska få en egen militärmakt till sitt förfogande.

Originalartikel: friatider.se